Obnovljena Osnovna škola u Salašu Crnobarskom

Na početku školske godine deca koja pohađaju niže razrede Osnovne škole „Laza K.Lazarević“ u selu Salaš Crnobarski, u opštini Bogatić, dobili su kompletno obnovljenu osnovnu školu. Rekonstruisani objekat svečano su danas otvorili ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević, ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski i pomoćnik predsednika opštine Bogatić Teodor Teodorović, u prisustvu predsednika ove opštine Milana Damnjanović,

„Drago mi je da danas, na početku nove školske godine, možemo da usrećimo đake iz mesta Salaš Crnobarski, ali i i iz okolnih sela, koji će da pohađaju niže razrede u ovoj školi. Važno je da se svim đacima u Srbiji omoguće dobri uslovi i kvalitetno školovanje“, poručila je ministarka Žarić Kovačević pohvalivši što je lokalna samouprava iz sopstvenih sredstava iz budžeta finansirala rekonstrukciju škole. Ona je istakla da ta činjenica jasno govori o tome da je budžet bio planiran shodno prioritetima i da je opština i te kako vodila računa o interesima i potrebama građana koji ovde žive.

Inače, Osnovna pkola „Laza K.Lazarević“ stara je više od sto godina, a poslednja veća adaptacija je rađena pre više od 60 godina. Trenutno ovu školu pohađa oko 60 učenika od prvog do četvrtog razreda, uključujući predškolce. Renoviranjem i rekonstrukcijom škole stvorili su se uslovi da se pored predškolske formira i mešovita grupa sa poludnevnim boravkom za uzrast dece od tri do pet godina, što je od značaja za roditelje koji žive i rade u ovom kraju.

Posle simboličnog presecanja vrpce, dve ministarke su prisustvovale dečjoj priredbi, a nakon toga su poklonile rančeve sa udžbenicima za devetoro prvaka koji su upisani u ovu školu, donaciju Ministarstva za brigu o porodici i lokalne samouprave. Današnjem događaju prisustvovali su i Đorđe Dabić, državni sekretar u MDULS, kao i Sanja Lakić, državni sekretar u MBPD.

Ranije tokom dana ministarke su održale radni sastanak sa predsednikom opštine i njegovim saradnicima, a na sastanku je, između ostalog bilo reči o novim projektima, budućim koracima saradnje, kao i o otvaranju jedinstvenog upravnog mesta u Bogatiću.

„To je jedan od važnijih projekata koji sprovodi Ministarstvo, a cilj je pružanje efikasnijih usluga stanovništvu na lokalu“, objasnila je ministarka.

Inače, MDULS je u Bogatiću u nekoliko navrata podržalo projekte od značaja za lokalno stanovništvo, kao na primer, izgradnju vrtića u Belotiću, uređenje parking mesta, trotoara i prilaza, te zelenih površina oko zgrade Opštine. Pre nekoliko godina MDULS finansirao je i osiguranje useva na teritoriji opštine, a kroz uvođenje sistema za elektronsko vođenje sednica unapređen je rad lokalnog parlamenta. Takođe, finansiran je i projekat uvođenja lokalne računarske mreže u zgradi opštine Bogatić. U okviru projekta „Lokalna samouprava za 21. vek“ procenjeni su i identifikovani rizici JLS u slivu reke Drine, pa tako i za Bogatić, a nakon toga u okviru istog projekta nastavljeno sa unapređenjem rada Zajedničke službe sliva reke Drine.

Foto: Tamara Mladenović, MDULS

 

 

 

 



Skip to content