Na Sajmu poljoprivrede u Kragujevcu tema i zadrugarstvo na lokalu

Na poziv Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Petrović posetio je danas 20. Šumadijski sajam poljoprivrede koji se održava u Kragujevcu.

Osim što je razgovarao sa predsednikom saveza Ljubišom Stevanovićem, državni sekretar Petrović je prisustvovao edukativno-informativnoj tribini na temu „Prednosti zadružnog organizovanja u regionu i lokalu“.

„Lokalne samouprave su važne za razvoj zadrugarstva u Srbiji, jer su one najbliže gazdinstvima i poljoprivrednicima i razumeju i znaju koje su njihove stvarne potrebe. Sigurno da je važna saradnja sa zadrugama i zadružnim savezima, jer ove organizacije zastupaju interese članova i na taj način jačaju poljoprivrednu proizvodnju i preradu, ali i plasman proizvoda na tržište“, rekao je državni sekretar Petrović.

On je iskazao zadovoljstvo što je gost jednom od najaktivnijih zadružnih saveza u regionu, a posebno je pohvalio to što u savezu ne postoje samo tradicionalne zemljoradničke već i učeničke zadruge.

Inače, udruživanje u zadruge mnogi poljoprivrednici su videli kao vid organizovanja i on u nekim lokalnim samoupravama dobro funkcioniše, dok u nekim lokalnim samoupravama nema organizovanog udruživanja i delovanja ili je ono slabo razvijeno.

Ovom prilikom državni sekretar obišao je štand Zadružnog saveza na kojem su izloženi proizvodi zadruga koje su članovi ovog regionalnih saveza.

FOTO: Tamara Mladenović, MDULS

 

 

 



Skip to content