Žarić Kovačević u Bosilegradu otvorila JUM i novouređeni centralni deo opštine

U okviru obeležavanja Dana opštine Bosilegrad ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević zajedno sa predsednikom Vladimirom Zaharijevim svečano je danas otvorila Jedinstveno upravno mesto i novouređeni centar opštine. U osnivanje Jedinstvenog upravnog mesta u Bosilegradu, koje je otvoreno krajem januara ove godine, Ministarstvo je uložilo 7,7 miliona dinara, a u prvu fazu obnove centralne gradske ulice i uređenja centra Bosilegrada blizu pet miliona dinara.

Žarić Kovačević je naznačila da je u pitanju 55. Jedinstveno upravno mesto koje je otvoreno u Srbiji.

„Ministarstvo je do sada dodelilo ukupno 435 miliona dinara za osnivanje 69 jedinstvenih upravnih mesta od kojih je 55 otvoreno, a za preostalih 14 otvaranje se očekuje do kraja godine“, rekla je ministarka, i dodala da jedinice lokalne samouprave treba da budu na usluzi građanima, istinski efikasni i pristupačni servis, te da tu svoju osnovnu ulogu jačaju preko modernih uslužnih šaltera, jedinstvenih upravnih mesta.

Ona je istakla da je osnovna ideja uvođenja JUM-a da ono postane most između građana i uprave, jedinstvena kontakt tačka za komunikaciju građana sa svim organima kako bi ostvarili neko svoje pravo, te da zahvaljujući JUM-u, građani mogu na jednom mestu da podnesu zahtev, dobiju potrebne informacije, kao i da nakon efikasne saradnje svih relevantnih organa za konkretan postupak, u komunikaciji samo sa jednim službenikom, dobiju i odgovarajuće rešenje. Kako je navela, na ovaj način građanima se štedi vreme i sprečava praksa čekanja u redovima i obilaženja brojnih šaltera.

Žarić Kovačević je prilikom otvaranja rekonstruisanog centra opštine naglasila da je Ministarstvo finansiralo iz Budžetskog fonda obnovu i uređenje trotoara i slobodnih površina u ulici Georgi Dimitrov, glavnoj saobraćajnici u opštini.

„Reč je o vrlo značajnom projektu za građane Bosilegrada. U prvu fazu radova uložili smo blizu pet miliona dinara. Nadamo se da ćemo u nastavku saradnje, u okviru Budžetskog fonda moći da finansiramo i drugu fazu radova kako bi centar opštine bio još uređeniji, lepši i moderniji“, poručila je ministarka.

Tokom boravka u Bosilegradu Žarić Kovačević je obišla brojne izlagače na tradicionalnoj manifestaciji „Bosilegradski zelnik“, a zajedno sa predsednikom opštine dodelila je i najviša priznanja. Takođe, razgovarala je i sa građanima Bosilegrada koji su bili posetioci kulturno-umetničkog programa.

Autor Fotografija: Tamara Mladenović/MDULS



Skip to content