Obeležen Međunarodni dan devojčica

Povodom Međunarodnog dana devojčica u zdanju Doma Narodne skupštine Republike Srbije organizovan je visoki društveni dijalog „Devojčice i vizija njihove budućnosti u Srbiji“ na kojem je učestvovala i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević.

Ona je ovom prilikom istakla da je današnji dan još jedan prilika da se poveća svest društva o važnosti jednakosti i značaju ravnopravnosti, kao i jednakih šansi, te da je zadatak institucija da se svakom članu zajednice obezbedi pravičan okvir za bezbrižno detinjstvo, odrastanje, školovanje, zaposlenje i karijeru.

Žarić Kovačević je poželela prisutnim devojčicama iz lokalnih samouprava u Srbiji da ne odustaju od svojih ambicija i težnji i da se rukovode svojim interesima i interesovanjima.

„U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave od ukupnog broja radno angažovanih, od njih 163, čak 121 su žene, što znači da u našem radnom kolektivu ima 75% žena. Sve one predano, stručno, visoko profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao. Zahvaljujući njihovom radu i trudu ostvareni su sjajni rezultati na polju reforme javne uprave. One su na odgovornim pozicijama, vode najbitnije organizacione jedinice, kao i naše najvažnije projekte. Imam tu čast i privilegiju da radim sa njima i da se zajednički borimo za bolju i moderniju javnu upravu Srbije“, poručila je Žarić Kovačević, i dodala, da prema poslednjim podacima, a koji su u fazi ažuriranja, na lokalnom nivou imamo 21 ženu na čelu gradova i opština, 36 žena na čelu gradskih i opštinskih skupština, dok se 71 žena nalazi na mestu načelnika gradskih i opštinskih uprava.

Zaključila je da je Vlada Republike Srbije učinila mnogo toga na polju smanjenja razlika, ali da se i dalje nastavlja borba da se što više žena uključi u sve sfere društveno-političkog života.

Auto Fotografija: MDULS

 



Skip to content