Bošnjak: Proces ostvarivanja prava nacionalnih manjina neodvojiv deo reforme javne uprave i evropskih integracija

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave dr Ivan Bošnjak obratio se na Zajedničkom konsultativnom odboru Komiteta regiona Evropska unija-Republika Srbija, podvukavši da je proces ostvarivanja prava nacionalnih manjina u Republici Srbiji neodvojiv deo svakodnevnog rada u oblasti reforme javne uprave i procesa evropskih integracija.

 

„Svesni smo da pristupanje Republike Srbije Evropskoj uniji i članstvo u njoj svakako imaju značajan uticaj i na pokrajinske i lokalne vlasti, posebno imajući u vidu da se pretežan deo EU propisa i standarda iz različitih oblasti primenjuje na subnacionalnom nivou“, rekao je on i dodao da su pripremljeni tekstovi izmena i dopuna Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma i Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Svi pomenuti zakoni idu u cilju daljeg unapređenja pripadnika nacionalnih manjina, kazao je Bošnjak.

Takođe, po njegovim rečima kroz tekst prednacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, urediće se način upisa podataka o nacionalnoj pripadnosti u matičnu knjigu rođenih, te biti omogućeno da podatak o nacionalnoj pripadnosti, na lični zahtev, bude unet u matične evidencije što će unaprediti i dalje kreiranje javnih politika.

Istovremeno, u Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi predviđena je obaveza jedinice lokalne samouprave na čijem području je u službenoj upotrebi jezik nacionalne manjine, da u postupku promene naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta pribavi i mišljenje saveta za međunacionalne odnose, što je novina u Zakonu i što, u ovom postupku, predstavlja uslov za odlučivanje.

Bošnjak je informisao i da je u skladu sa Uredbom o Budžetskom fondu za nacionalne manjine u finalnoj fazi i sprovođenje konkursa za dodelu sredstava za programe i projekte koji se odnose na informisanje na jezicima nacionalnih manjina.

Navodeći da ne postoje relevantni podaci o zastupljenosti nacionalnih manjina u javnom sektoru i javnim preduzećima, državni sekretar je istakao da je neophodno uspostaviti sistem prikupljanja podataka o nivou zastupljenosti nacionalnih manjina, poštujući princip dobrovoljnosti i propisa o zaštiti podataka o ličnosti. Za to, kako kaže, stvoreni su uslovi usvajanjem Zakona o registru zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih i angažovanih lica kod korisnika javnih sredstava, što će doprineti preuzimanju afirmativnih mera za ostvarivanje odgovarajuće zastupljenosti nacionalnih manjina.



Skip to content