Ružić: Nećemo odustati od namere da uhvatimo korak sa razvijenim svetom

„Digitalizacija je prioritet vlade Srbije i država želi bržu, efikasniju i transparentniju državnu i lokalnu upravu i javne službe za sve njene građane. Vlada od ovog cilja neće odustati“, izjavio je danas ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić na konferenciji „Digital 2017“.

On je poručio da je cilj države da se prate svetski trendovi u digitalnoj sferi i objasnio  da je država, iako je reč o procesu koji zahteva vreme, jer se sistem, navike i način  razmišljanja ne menjaju preko noći, učinila u proteklom periodu na polju reforme javne uprave zaista krupne korake.

 

„Postavili smo zdrave osnove sistemskim rešenjima koja omogućavaju  dalji napredak u postupanju uprave kako interno, tako i prema građanima“ rekao je Ružić i dodao da je samo u periodu od godinu dana  nekoliko značajnih elektronskih usluga pušteno u rad sa ciljem da se olakšaju administrativni postupci i poboljša pružanje usluga građanima. Neke od tih usluga su: upis novorođenčadi još u porodilištima kroz projekat „Bebo, dobro došla na svet“, onlajn upis u vrtiće i sl.

Kao posebno značajnu novinu ministar je naveo umrežavanje baza radi elektronske razmene potrebnih podataka kako bi službenici u javnoj upravi brzo, jednostavno i elektronski pristupili podacima.

Ministar je pojasnio  da je uspostavljen i  tkz. eZUP, koji je prvi i odličan alat koji omogućava službenicima da razmenjuju elektronske podatke da bi građani ostvarili brže usluge. „Od 1. juna do danas uprava Srbije je, koristeći eZUP, razmenila preko 15.000 dokumenata! To je samo početak, jer važno je da ovim poslom otvaramo mnoga pitanja za koje nalazimo rešenja, na koja ćemo odgovoriti i donošenjem Zakona o eUpravi do kraja godine i koje će biti još jedno sistemsko rešenje“, rekao je Ružić.

Ministar je, kako bi potkrepio tvrdnju da je digitalizacija prioritet vlade, podsetio da je osnovana Kancelarija za IT koja direktno odgovara premijerki. „Od sada pa na dalje, nadam se da nećemo samo u figurativnom smislu govoriti o pečatu kao prošlosti, već ćemo ga zaista tamo i poslati“,  poručio je ministar.



Skip to content