Ružić: Godinu dana rada SKIP centra, organizovano oko 500 obuka

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić prisustvovao je danas obeležavanju godinu dana rada Srpsko-korejskog informatičko-pristupnog (SKIP) centra, koji je od početka rada organizovao 500 različitih obuka za oko 13.000 građana i službenika javne uprave.

Ružić je ocenio da je SKIP centar, koji radi pod okriljem Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, za godinu dana rada postigao zacrtane ciljeve, ali i premašio očekivanja.

Svečanost obeležavanja godinu dana rada SKIP centra

“Proglašeni smo najuspešnijim centrom ovog tipa u svetu u konkurenciji 52 slična centra širom planete. Na našu adresu stižu samo pozitivni komentari. Organizovano je više od 500 obuka na kojima su službenici učili kako se radi na važnim projektima od državnog značaja, kao što su adresni registar, digitalizacija kulturne baštine, servisi e-Beba i e-Zup””, rekao je ministar Ružić.

Naglasio je kroz te obuke svoje veštine usavršilo preko 13.000 građana i službenika javne uprave i dodao da je taj centar u medijima pomenut oko 400 puta.

“Obuke službenika su važne, jer jedino edukovani i profesionalni službenici mogu i da odgovore na potrebe građana na brz, efikasan i adekvatan način. Tako jačamo poverenje građana u državne insititucije i obezbeđujemo predvidivost i sigurnost u radu sa nama”, naveo je ministar.

Ružić je od drugih zanimljivih obuka koje su održane u SKIP centru izdvojio WikiLive konferenciju povodom 15 godina Vikipedije na srpskom jeziku.

Najavio je da će se raditi projekat “pametni gradovi“ u koji će Vlada Republike Koreje uložiti 200.000 evra, a cilj projekta je da gradska uprava upotrebom modernih tehnologija unapredi rad i obezbedi održiv i kvalitetan život njenim stanovnicima.

Ministar Ružić je zahvalio rukovodiocu SKIP centra Dari Gravari  na entuzijazmu koji su ona i njen tom uložili kako bi ovaj centar prevazipšao sva očekivanja.

Ambasador Republike Koreje u Beogradu Hujong Čan Čo izjavio je da je zadovoljan dosadašnjim radom SKIP centra i dodao da rad tek predstoji.

SKIP Centar osnovan je potpisivanjem Memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i Nacionalne agencije za informaciono društvo Republike Koreje.

Doprinos Republike Koreje razvoju i unapređenju IKT-a u Republici Srbiji se ogleda u jednokratnoj donaciji od 250.000 evra za uspostavljanje SKIP Centra i višegodišnjem pokrivanju troškova zamene kompletne opreme, kako bi polaznicima uvek bila dostupna najnovija oprema.



Skip to content