Stević: Nastavak saradnje Srbije i Koreje u oblasti e-uprave

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević izjavio je danas da će Srbija i Republika Koreja nastaviti da unapređuju saradnju u oblasti e Uprave i javne administracije.

On je na Forumu o srpsko-korejskoj saradnji na temu javne administracije istakao da je u Srpsko-korejskom centru, za nepunih godinu dana rada, organizovano preko 450 besplatnih IT obuka te da je obučeno oko 12.000 državnih službenika i građana i dodao da je njegov značaj u digitalizaciji itekako vidljiv.

“Uskoro ćemo obeležiti mali jubilej, godinu dana od otvaranja Srpsko-korejskog centra, te je to još jedna prilika da razmenimo znanja i iskustva”, rekao je Stević.

Najavio je i da je u planu da se i u Nišu otvori Srpsko – korejski informacioni centar namenjen obuci državnih službenika.

Istakao je da je Republika Koreja, kao lider u razvoju servisa e-uprave i uključenosti njenih građana u korišćenju e-uprave i to posredstvom mobilnih telefona, značajan je partner Srbije već godinama.

“Ne samo ulaganjem u razvoj domaće e-uprave, u znanje i savremene tehnologije, kroz claud kompjuting podataka, kroz razvoj koncepta pametnih gradova, nego i otvaranjem Srpsko-korejskog informatičko-pristupnog centra, koji je finansijski i tehnički podržala Nacionalna agencija za informaciono društvo Republike Koreje, pokazali ste da ste naš pouzdan partner i da će bogatstvo naših dobrih bilateralnih odnosa tek pokazati svoju snagu u godinama koje dolaze“, rekao je Stević.

Stević je zahvaolio na podršci na razvoju koncepta Pametnih gradovi, koji su nastali kao logična posledica korenite transformacije celokupnog načina života ljudi, koju je izazvala široka upotreba modernih  informaciono komunikacionih tehnologija.

“Modernizacija javne uprave je neophodna da bi država postala i istinski servis građana. Reformom javne uprave koju sprovodimo upravo to i radimo”, rekao je Stević.



Skip to content