Ministarka Brnabić počasni gost Nemačko-srpske privredne komore

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić je sinoć bila počasni gost na tradicionalnom događaju pod nazivom „Members Dinner“, u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija). Ministarka je bila pozvana da pred okupljenih skoro stotinu članova AHK Srbija predstavi rad ministarstva na čijem je čelu i tom prilikom je govorila na temu reforme i modernizacije državne uprave i planova za 2017. godinu.

Ministarka je svoje izlaganje započela sa predstavljanjem cilja Vlade Republike Srbije, a to je kreiranje podsticajnog poslovnog okruženja kroz smanjenje administrativnih barijera za poslovanje i uspostavljanje mehanizma koji će pozitivno uticati na ekonomski rast Srbije.

"Večeras su tu značajni privrednici u Srbiji i ja ću objasniti ono što smo uradili do danas, jer efikasna državna uprava važna i za građane, ali i za privredu", rekla je Brnabić, naglasivši da je jedan od prioriteta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave pokretanje E-uprave u punom kapacitetu, jer se na taj način mnogi administrativni procesi koji su prevaziđeni, izbacuju iz prakse i uvode se automatizovani procesi koji znače uštedu vremena i novca za građane i privredu, kao i jednostavniju i bržu komunikaciju sa državom.

 Ministarka Brnabić počasni gost Nemačko-srpske privredne komore

Naglasila je da će u junu početi primena projekta eZUP, koji će povezivati šest najvećih baza podataka u Srbiji, a to su matične knjige, baze MUP-a, Poreske uprave, Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošljavanje i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja. „Ovo je krupan korak u automatizovanju administrativnih postupaka, a da bismo osigurali da sistem funkcioniše, formiraćemo i mobilne ekipe koje će pomagati svim gradovima i opštinama u Srbiji da savladaju primenu“, rekla je Brnabić.

Takođe, još jedna važna povoljnost koju je ministarka istakla je ukidanje obaveze overe zdarvstvenog osiguranja za poslodavce i dodala da u junu počinje pilot faza ovog projekta, a da će tokom leta sistem biti testiran i da je plan da se obaveza overe zdravstvenog osiguranja za poslodavce ukine u oktobru i da se od tada overa vrši automatski.

Prisutnima se obratio i predsednik AHK Srbija, dr Ronald Zeliger (Ronald Seeliger) i izjavio: "Nemci vole efikasnost i jasno defnisane procese a ministarka Ana Brnabić je veoma dobra u uspostavljanju E-uprave i mi pokušavamo da je podržimo i baš zato smo je pozvali ovde večeras da proširi vest o tome šta radi".



Skip to content