Дигитализација на делу

Концепт и визија дигитализације, коју је осмислила Ана Брнабић, ефикасно се реализује тимским радом у Влади, што је данас демонстрирано од стране Министарства државне управе и локалне самоуправе и Канцеларије за ИТ. Нова опрема за матичне књиге, у којој се налази више од 30 милиона података о грађанима Србије, смештена је у Државни дата центар у складу са највишим техничким и безбедносним стандардима.

Све матичне књиге биће дигитализоване до краја године у складу са изменама и допунама Закона о матичним књигама, које је јуче усвојила Скупштина Србије, и све јединице локалне самоуправе ће радити искључиво у централном систему, управо на овој опреми.

Министар Бранко Ружић у обиласку Дата центра Србије

Набављена опрема, која је финансирана са 33,6 милиона динара из буџета Министарства у оквиру пројекта „Стоп бирократији“, омогућава да се унапреди вођење најзначајније евиденције о грађанима – Матичних књига, односно да се успостави Регистар матичних књига (рођених, венчаних и умрлих).

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је оценио да је у области дигитализације ово најбољи посао, јер ова опрема омогућава да службеници брзо и лако користе податке из ових евиденција како би грађани без оптерећења, стреса и утрошка времена и пара што ефикасније завршили послове које имају са управом. „За грађане то значи – нема више извода из ових евиденција, осим уколико их из личних разлога сами желе, већ овлашћени службеници имају приступ, виде све податке из ових база и немају потребе да траже од грађана никакав извод на увид“, објаснио је министар. Он је највио да ће у наредном периоду Регистру матичних књига, бити прикључена и Књига држављана како би грађани могли да и уверење о држављанству добију било где у Србији, као што то данас могу извод из матичних књига.

Говорећи о ефектима дигитализације рада управе министар је рекао да су резултати већ видљиви. „Само у првих пет месеци ове године штампано је 30 одсто мање извода из матичних књига рођених него у истом периоду прошле године. То је бољи резултат и у односу на прошлу годину када је тај процент износио 24 одсто. Овај тренд говори да ћемо до краја године имати 70 – 80 одсто мање папирних извода“.

Министар Бранко Ружић у обиласку Дата центра Србије

Ружић је најавио и новину у смислу дигитализације која је значајна за привреднике. “Од половине октобра кроз пилот пројекат еИнспектор Санитарна, Тржишна, Инспекција рада и Управна испекција крећу са радом у новом софтверу који ће објединити све информације из њихових извештаја, а план је да све остале од маја следеће године почну да раде на овај начин. Биће то велико олакшање за привреду, која је иначе реформу инспекција оценила веома позитивно“, рекао је министар.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић је рекао да Министарство државне управе и локалне самоуправе и Канцеларија заједничким радом и синергијом демонстрирају ефикасност електронске управе. Он је истакао да се подаци о грађанима у Дата центру чувају у складу са најсавременијим безбедносним и стандардима квалитета и пружања услуга, као и да је центар веома поуздан, јер је обезбеђено напајање електричном енергијом са три независна извора, што омогућава аутономију рада центра од чак 48 сати.