Јавна управа кичма државе

„Реформа јавне управе је неопходна Србији“, закључено је на састанку потпредседнице Владе Републике Србије и министарке државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички са амбасадором Сједињених америчких држава у Србији Њ.Е. Мајкл Кирбијем и Азом Ел-Абд, директорком мисије УСАИД за Србију. Амбасадор Кирби је истакао да је јавна управа кичма државе, без које ни сви други процеси не могу да функционишу.

 

Удовички је истакла да је већи проблем у структури запослених и организовању посла, него што се мисли да он лежи у броју запослених. „Морамо променити начин на који радимо, начин на који водимо посао и осигурамо да свако одговара за свој посао – то је једини пут да обезбедимо бољу управу нашим грађанима“.

Потпредседница Владе се захвалила амбасадору на подршци реформи јавне управе, а посебно кроз сарадњу са Мисијом УСАИД, која се највише огледала у припреми Закона о инспекцијском надзору и, сада, примени истог, јер како она каже „без те подршке, не би могла ни да замисли овако брзе ефекте“. „На жалост, још увек имамо ојађене инспекције, које морамо да унапредимо и капацитетом и опремом“, истакла је она. Саговорници су се сложили да инспекције морају да делују превентивно, а не репресивно, као што је то био случај, и самим тим, фокус пребаце на оне који заиста не поштују закон, а да се више сарађује са онима који послују како треба.

Кирби, коме истиче дипломатски мандат у Србији, истакао је да воли Србију и да јој жели добро, а да је реформа јавне управе оно што јој нарочито треба. Сматра да је од изузетног значаја што је Србија опредељена ка чланству ЕУ, што ће додатно помоћи да се створи стабилан и уређен систем.