ЈАВНИ ПОЗИВ ОПШТИНАМА ЗА ПРОГРАМ УСПОСТАВЉАЊА ЈЕДИНСТВЕНОГ УПРАВНОГ МЕСТА

Министарство државне управе и локалне самоуправе упутило је градовима, општинама и градским општинама јавни позив за пријаву пројеката који ће бити финансирати у оквиру Програма „Подршка у успостављању јединственог управног места (ЈУМ)“.

Овим Програмом са 45 милиона динара биће подржано до десет локалних самоуправа и градских општина. Средства могу да се користе за формирање и опремање јединственог управног места, реконстукцију и адаптацију простора, набавку неопходних техничких средстава за његово успостављање и остало.

Средства Програма одобравају се бесповратно, а општине које буду подржане у оквиру  Програма, дужне су да обезбеде учешће од 10 одсто од износа одобрених средстава. Минималан износ средстава који се може одобрити је 10 процената од вредности Програма.

Рок за пријаву је до 14. октобра 2019. године.

Министарство је прошле године, најпре као пилот Програм са 52 милиона динара, подржало осам локалних самоуправа које организацију рада и радни простор прилагођавају успостављању Јединстеног управног места.

Основна идеја увођења јединственог управног места је да оно постане мост између грађана и управе, јединствена приступна тачака у градским и општинским управама за комуникацију грађана са више органа са којима би они иначе морали сами, директно и на различитим местима да ступе у контакт да би остварили неко своје право. Након успостављања ЈУМ грађани ће моћи да на једном месту поднесу своје захтеве, добију све релевантне информације и да након брзе и ефикасне сарадње свих релевантних органа за конкретан поступак, а у комуникацији са само једним службеником, добију и одговарајуће решење, потврду и слично, при том штедећи и време и новац.