Још 12 општина у Србији прикључило се USAID-овом Пројекту за одговорну власт

Потписивањем Меморандума о сарадњи са USAID-ом данас је још 12 локалних самоуправа у Србији постало део Пројекта за одговорну власт, који се спроводи већ три године и који пружа подршку јединицама локалне самоуправе како би повећале транспарентност и учешће јавности у доношењу одлука, али и у борби против корупције и унапређењу финансијских контрола и јавних услуга.

Меморандум о сарадњи потписале су општине Варварин, Чајетина, Крупањ, Прибој, Инђија, Љубовија, Бела Палака, Шид, Велико Градиште, Пожега, Сремски Карловци и Мионица, тако да сада укупно 25 локалних самоуправа у Србији сарађује са USAID-ом кроз Пројекат за одговорну власт.

„Изузетно ми је драго што се број градова и општина у Србији који се у свом раду придржавају принципа добре управе из године у годину повећава. Верујем да ће повећање транспарентности и веће учешће јавности у доношењу одлука на локалном нивоу допринети борби против корупције, али и повећању поверења грађана у институције“, поручила је Марија Обрадовић, министарка државне управе и локалне самоуправе на online догађају којим је обележено потписивање Меморандума.

Она је додала да општине и градови у ресорном министарству имају поузданог савезника и партнера и захвалила USAID-у на подршци, али и представницима локалних самоуправа који су показали да су спремни да се мењају, унапређују знање и рад чиме доприносе свеукупним напорима да Србију учинимо бољим местом за живот.

Мајк де ла Роса, директор мисије USAID-а за Србију изјавио је да чврсто верује да локалне самоуправе имају посебно важну улогу у борби против корупције и обезбеђивању одговорног управљања. Он је изразио задовољство што су у том домену постигнути значајни резултати током последње три године, колико USAID сарађује са локалним самоуправама, као и да ће се та искуства поделити са новим партнерима.

Испред МДУЛС, поред министарке Обрадовић, на догађају је учествовала и државни секретар Маја Мачужић Пузић.