ОД ДАНАС ОМОГУЋЕН Е-УПИС И У СРЕДЊИМ ШКОЛАМА У СРБИЈИ

Од данас је реализацијом још једног пројекта електронске управе поједностављен упис ђака у 536 средњих школа у Србији. Захваљујући сарадњи Министарства просвете науке и технолошког развоја, Министарства државне управе и локалне самоуправе и Канцеларије за ИТ и Управу завршена је имплементација информационог система еУпис и у средњим школама, што ће грађанима омогућити лакши и бржи начин уписа деце у први разред.

Од 8. јула информациони систем еУпис обезбеђује приступ Регистру матичних књига по службеној дужности али и информатизацију послова у свим средњим школама у Србији, те ће захваљујући њему запослени у школама извршити распоређивање деце у новоформирана одељења.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је да је важан и велики посао завршен преписивањем матичних књига у електронски облик. „Грађанима сада извод из матичне књиге може да послужи само за личне потребе, али не и као „папир више“ за посао са управом. Од следеће године ћемо увезати све базе података које држава до сада има у електронском облику, којих је тренутно 13 и тако показати грађанима да је управа ту да олакша, а не отежа живот“, рекао је он.

Информациони систем еУпис, који је ове године први пут имплементиран у систем просвете, ослободио је родитеље и ђаке обавезе да приликом уписа у први разред основне школе прилажу извод из матичне књиге рођених и потврду о пребивалишту, односно студенте на 31 факултету Универзитета у Београду да прилажу извод из матичне књиге рођених, а уместо њих су запослени у школама и факултетима приступали овим подацима по службеној дужности, што показује да је јавна управа у служби грађана.

Ово је још један важан корак у процесу дигитализације образовања у Србији. Први пут ове године, на овај начин су се уписивала деце, која крећу у први разред основне школе. Школе су саме да прибављале податке из матичне књиге рођених и евиденције пребивалишта, што је до сада била обавеза родитеља новоуписиваних првака. Дакле, услуга еУпис омогућава поједностављен упис у основне и средње школе и у значајној мери штеди и време и новац како родитељима, зако и ученицима. Ово је значајно и за школе јер се смањује обим администрације, a једном прибављени подаци биће уписани у електронски дневник. Министарство просвете наставиће да ради на  дигитализације образовања“ рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправо доц. др Михаило Јовановић је истакао да је захваљујући томе што је еУпис повезан са регистром матичних књига и евиденцијом о пребивалишту, родитељи по први пут нису морали да прибављају више од  120.000 различитих докумената у папирној форми приликом уписа деце у први разред основне школе, при чему су уштедели исто толико сати чекања на неком од шалтера јавне управе, док око 12000-13000 бруцоша такође није морало да доставља исто толико извода из матичне књиге рођених.

Обезбеђивањем услуге еУпис омогућава се потпуно информатичко праћење поступка уписа од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја и представља почетак имплементације новог и свеобухватног јединственог информационог система просвете.

Канцеларија за ИТ и еУправу је за запослене у свим основним и средњим школама, као и факултетима Универзитета у Београду, обезбедила квалификоване електронске сертификате за приступ информационом систему еУпис, одговарајуће обуке и упутства, као и подршку у коришћењу система коју пружа Контакт центар за подршку рада јавној управи.

Напомињемо да ће се у наредне две године радити на формирању јединственог информационог система просвете, који ће омогућити да сви подаци о деци током целог школовања, од предшколске установе,  основне и средње школе, факултета и потом запошљавања, буду на једном месту.

Захваљујући досадашњем искуству и умешности целокупног тима Владе Србије који ради на реформи и дигитализацији јавне управе, препознате су потребе грађана и оваквим новим системом рада дошло је до трансформације јавне управе у сервис, захваљујући чему грађани све мање морају да буду курири који носе своја документа од шалтера до шалтера.