Ружић: Централни регистар становништва – уштеда времена и новца, ефикасније услуге за грађане

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о Централном регистру становништва,  за који је гласало 146 посланика, а који ће на једном месту повезати и објединити податаке о грађанима из 13 различитих службених евиденција.

Задовољство ми је што је још један важан закон усвојен у Народној скупштини. Успостављање оваквог регистра биће још један корак ближе модерној, ефикасној и економичној управи“, изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Он је истакао да сада предстоји велики посао око успостављања овог регистра и обједињавања података и да је почетак примене овог закона предвиђен за 1. септембар 2020. године.

Ово је први пут да ће се подаци о грађанима који су од значаја за остваривање њихових права наћи у оквиру једне јединствене, централизоване и поуздане државне базе података која садржи тачне и ажурне податке о становништву Републике Србије у електронском облику, “ истакао је министар.

Централни Регистар становништва објединиће податке као што су регистар матичних књига, евиденције о држављанству, евиденције о матичним бројевима грађана, евиденције пребивалишта, боравишта и привременог боравка у  иностранству, евиденције о личним картама, евиденције о путним исправама, Централни регистар обавезног социјалног осигурања, евиденције пореских обвезника,  евиденције о странцима.

Ружић је нагласио да је коришћење податка из овог регистра бесплатно, а грађани у поступцима пред органима, приликом остваривања својих права, неће имати трошкове, нити ће своје време трошити на прибављање таквих докумената, већ ће то држава чинити за њих.

Све ово ће за крајњи циљ имати да сваки наш грађанин буде задовољан услугама различитих институција, што и представља циљ реформе јавне управе – управа која је сервис грађана и привреде“, рекао је министар Ружић додао да ово представља и јефтинији рад за државу, јер ће органи преузимати податке из ове базе без икаквих трошкова.