РУЖИЋ: МАТИЧАРИ УРАДИЛИ КЉУЧНИ ПОСАО ЗА БРЖЕ И ЕФИКАСНИЈЕ УСЛУГЕ

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је поводом Дана матичара да су матичари урадили кључни посао како би грађани добили брже и  ефикасније услуге и најавио да ће их министарство подржати кроз стручно усавршавање и обуке.

Ружић је захвалио матичарима на уложеном труду и енергији да се све матичне књиге препишу у електронски облик.

“Регистар матичних књига сада нам омогућава да повезујемо базе и стварамо сервисе, како бисмо кроз електронску размену података и електронске услуге, пружили грађанима максималну ефикасност у остваривању различитих права““, рекао је Ружић.

Он је подсетио да су електронски повезане и матичне књиге венчаних и матичне књиге умрлих са јединственим бирачким списком, а све у циљу достизања највишег степена ажурности података у тој евиденцији, што ће, како је рекао улакшати посао и матичарима.

Министар Ружић је најавио је да ће Министарство ускоро успоставити апликацију преко које ће дипломатско-конзуларна представништва постављати захтеве наших грађана који живе у иностранству који желе да гласају по месту боравишта, а општине ће моћи да истог тренутка виде тај захтев и донесу решење како би се демократска воља испунила и ван граница наше земље.

„Један од директних ефеката преписа матичних књига у електронски облик био је и олакшавање уписа деце у први разред основних школа – тачније, чињеница да родитељи више не носе изводе из матичних књига рођених при упису. Идемо корак даље од овога и следећи уписи ученика у средње школе широм Србије, као и уписи бруцоша на 32 факултета Београдског универзитета биће растерећени прилагањем извода из матичних књига“, најавио је министар.

Истакао је да се са Министарством правде ради на томе да  да матичари добијају извештаје о разводу бракова електронским путем  и додао да очекује да ће то бити завршено у јуну.

„С обзиром да Вам је познато да смо започели са Министарством унутрашњих послова успостављање Књиге држављана у електронском облику, а ви конкретно са нашим Министарством радите на упису чињенице држављанства у Матичну књигу рођених, користим прилику да вам се захвалим с обзиром да је највећи део општина тај посао завршио, али и да је остало још мали број јединица локалне самоуправе који то нису успели, те подсећам оне који се препознају да тај посао заврше у што краћем року“, рекао је Ружић.

Подсетио је и да је усвојен Закону о Централном регистру становништва, који ће објединити 13 евиденција које сада воде различите институције.  „Биће то  први пут да држава има све евиденције о грађанима на једном месту. Почетак примене овог закона предвиђен је за 1. септембар 2020. године“, навео је министар. Додао је да ће тај регистар представљати још један корак ближе модерној и ефикасној управи.

„Колико год је дигитализација неопходна у данашњем окружењу, толико је наш највећи капитал човек, односно ви који професионално и савесно обављате свој посао и стављате се у службу грађана и привреде“, рекао је Ружић.

Најавио је и да ће до краја ове године бити донет посебни програм стручног усавршавања матичара за 2020. годину, који ће бити реализован уз финансијску подршку Европске уније и Савета Европе у оквиру пројекта Јачање капацитета локалне самоуправе – Фаза 2.

„Верујем да ће посебно стручно усавршавање матичара које ће организовати ово министарство, уз опште стручно усавршавање које вам је доступно у програмима обуке које спроводи Национална академија за јавну управу, омогућити да стекнете нека нова знања, унапредите своје способности и развијете неке потпуно нове вештине у складу са савременим трендовима у управљању људским ресурсима“, нагласио је Ружић.

Позвао је матичаре да се у наредним месецима активно укључе у овај процес кроз модул за стручно усавршавање матичара који је развијен у оквиру Регистра матичних књига и својим предлозима и исказаним потребама помогну да обуке које ће бити реализоване у следећој години могу да одговоре њиховим очекивањима.

„Министарство наставља реформске активности, а свакако је ту за сваки вид подршке јединицама локалних самоуправа, како бисмо заједничким ресурсима створили управу по мери свих нас“, закључио је министар Ружић.

Помоћница министра државне управе и локалне самоуправе Марина Дражић подсетила је да је изменама и допунама Закона о матичним књигама омогућено припадницима националних мањина да податак о националној припадности упишу у матичну књигу рођених.

Она је додала и да је омогућено да особе које промене пол то евидентирају у матичној књизи рођених.

Подсетила је да је пројекат ““Бебо, добродошла на свет““, који омогућава електронско пријављивање и уписивање новорођенчета, олакшао посао родитељима и додала да је на тај начин уписано 138.974 беба у матичне књиге рођених.

Начелница Управе за управне послове МУП-а Валентина Вулић рекла је да је до данас у јединствени регистар држављана Србије уписано око 8.900.000 грађана и да је остао мали број нерегистрованих и апеловала да се тај посао приведе крају.

“Сада наши држављани одласком на било који шалтер у Србији могу у било којој матичној служби да прибаве уверење о држављанству независно од тога где су уписани по рођењу““, истакла је Вулић.

Директор Канцеларије за ИТ и електронску управу Михаило Јовановић рекао је да су матичари урадили ““дивовски посао““ успостављањем електронског регистра матичних књига.

Он је додао је преко система е-ЗУП остварено скоро два милиона услуга, што значи да грађани исто толико пута нису морали да иду од шалтера до шалтера.

Додао је и да електронски до сада уписано 30.000 ученика у први разред основне школе, те да се очекује да ће до краја уписног рока тај број бити удвостручен.

На скупу поводом Дана матичара говориле су и руководилац Сектора за лична стања грађана, вођење матичних књига и изборна права у Градској управи Београда, начелник Одељења за општу управу у Градској управи Зрењанина Софија Анђелковић и заменик начелника општинске управе у Сурдулици Јасмина Марковић.