УДОВИЧКИ: ПОСТОЈИ ПОЛИТИЧКА ВОЉА ЗА РЕФОРМУ ЈАВНЕ УПРАВЕ

Најамбициознији задатак који предстоји Министарству државне управе и локалне самоуправе, поред наставка процеса рационализације, јесте реорганизација централне управе и у извесној мери система здравства, просвете и социјалне заштите, за шта постоји чврста политичка воља, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.

 

Она је на скупу ЕУ-Србија, трећи састанак посебне групе за реформу јавне управе, подсетила да је то захтев Међународног монетарног фонда, поред смањења 14.500 запослених у јавној управи у наредна два до три месеца.

Удовички је додала да су бројеви о смањењу запослених у јавној управи сигурно преамбициони и да се не би усудила да говори о новим циљевима, али да се, и поред тога, у будућности свакако иде на додатно смањење запослених у јавној управи, што ће морати да се уради кроз истинско промишљање.

„Свако очекује да запосли још некога за оно ново што треба да уради, а не да мора да реорганизује постојеће ресурсе. Ипак, постоји свест да се до промена мора доћи, неће бити лако, али воља је ту и ради се“, нагласила је министарка.

Говорећи о до сада урађеном, Удовички је навела да је усвојен Закон о општем управном поступку, да је план да се током техничког мандата владе скрене пажња јавности на велике промене које тај закон доноси, међу којима је и да се кроз 90 дана мора прекинути са праксом тражења још једног папира код грађана. То је сигнал да се времена мењају, поручила је министарка.

Она је указала да се са децентрализацијом не касни, а да је МДУЛС највише посла имао у реформи државно-службеничког система, да је усвојен и Закон о систему плата, а да после њега следи још неколико закона до краја године.

„Покренули смо се, користимо помоћ партнера из региона који су тај пут већ прошли и молимо за стрпљење што ствари можда не иду оном брзином којом желимо“, закључила је Удовички.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт рекао је да је Србија у току врло важног реформског процеса у последње две године и ЕУ чини све што може да га помогне. Бенедикт је додао да је придруживање ЕУ засебан реформски процес и истакао да је реформа јавне управе, уз владавину права и фискалну консолидацију, један од основних предуслова у процесу евроинтеграција.

„Желим да захвалим министарки Удовички на чврстој личној посвећености реформским процесима у Србији“, поручио је Бенедикт и констатовао да је на пољу реформе јавне управе учињен велики помак у последњих годину дана.

Шефица преговарачког тима Србије за преговоре са ЕУ Тања Мишчевић рекла је да део реформе државне управе или онога што мора да се уради на централном и локалном нивоу долази као резултат преговарачког процеса и усклађивања са стандардима ЕУ.

„Наша искуства обогаћујемо искуствима држава чланица, посебно оних у региону. Пробаћемо да неке од грешака, погрешних путева и превеликог броја институција решимо користећи њихова искуства“, рекла је Мишчевић.