Држава је озбиљно посвећена пружању подршке свим грађанима у процесу имунизације против Ковид 19

„Очекујем да људи после ове данашње иницијативе знају да је држава озбиљно посвећена подршци свим групама становништва у процесу имунизације против Ковид 19“, изјавила је министарка Марија Обрадовић након данашњег обиласка Маринкове баре, једног од подстандардних насеља, које се налази на територији градске општине Вождовац и у коме живе припадници ромске заједнице.

Министарка Обрадовић, државни секретар Стеван Глигорин, као и председница општине Вождовац Ивана Томић, председник Савета за социјална питања Војислав Стокић и Звонко Митровић, представник Ромске заједнице, разговарали су са становницима Маринкове баре у циљу упознавања свих заинтересованих становника насеља са процесом пријаве за вакцинацију против вируса Ковид 19 преко Портала еУправа и путем call центра.

Министарка је поручила да је први потез укључивања ромске популације у процес имунизације била онлајн емисија коју је МДУЛС организовало у сарадњи са организацијом Опре Рома Србија, а да ће у наредним данима сви градови и општине добити јасне инструкције на који начин да успоставе сарадњу са ромском заједницом по овом питању. Такође, Министарство је апеловало на све градове и општине да током пандемије не искључују струју и омогуће приступ пијаћој води у подстандардним насељима.

Фото Танјуг

„Ми морамо да будемо у контакту са угроженим групама, да људи који то желе буду евидентирани и да им се омогући да се вакцинишу“, закључила је Обрадовић.

Државни секретар МДУЛС Стеван Глигорин поручио је да је ово данас само почетак иницијативе да се здравље ромске заједнице у Србији сачува, као и да ће се у наредном периоду обићи места у којима живе Роми, како би се направио добар план за очување живота и здравља људи.

Заинтересовани становници Маринкове баре имали су прилику да се пријаве на Портал еУправа и искажу заинтересованост за вакцинацију против Ковид 19, у чему су им помагали волонтери општине Вождовац, на пунктовима са лап топ рачунарима, које је поставило Министарство. То је била прилика да се са министарком разговара и о другим проблемима са којима се ромска заједница у Србији суочава.

Министарка је и овом приликом позвала све грађане да се придржавају мера, апеловала на већу диспциплину и најавила појачан инспекцијски надзор широм Србије током наредних дана, имајући у виду да је ситуација алармантна и да само дисциплином, поштовањем мера и савета лекара и стручњака, као и вакцинацијом можемо победити у борби против Ковид 19.Skip to content