ПОЧЕЛА ЈАВНА РАСПРАВА О ПРЕДЛОГУ ПРОГРАМА РАЗВОЈА Е-УПРАВЕ

Министарство државне управе и локалне самоуправе покренуло је данас јавну расправу о Предлогу програма развоја електронске управе 2019-2020 чиме ће се допринети даљем развоју еСервиса и већем коришћењу еУправе у раду запослених.

Управи каквој тежимо, какву грађани заслужују, потребно је да у своје развојне политике уграђујемо све оно што савремене технологије доносе“, рекао је тим поводом министар Бранко Ружић и додао да је важно размишљати о предностима и уштедама које оне повлаче са собом.

Овај стратешки документ обухвата различите подциљеве, попут развоја потребне инфраструктуре, обезбеђивања интероперабилности, стварања више еСервиса и развоја отворених података. На реду даљих активности у овој области су и изградња Државног Дата центра у Крагујевцу, успостављање јединствене еПисарнице и еАрхиве, даљи развој информационе безбедности и стандарда који ће унапредити постојеће евиденције у електронској форми, као и унапређење праксе употребе еПотписа и еПечата.

У Програм развоја еУправе уводи се и концепт еГрада, за шта министар Ружић наглашава да је за почетак важно да што више институција отвори податке, јер би то допринело креирању решења „паметних градова“ и корисничких сервиса за грађане без великих новчаних улагања.

Суштина је да се отварањем управе не омогућава само више информација за грађане, већ бољим управљањем таквих информација могу се стварати различити сервиси и апликације које би знатно олакшале живот наших грађана“, истиче он.

Министарство државне управе и локалне самоуправе позива заинтересовану и стручну јавност да се укључе у јавну расправу која траје до 28. октобра 2019. године.

Више о Програму развоја еУправе и јавној расправи можете видети ОВДЕ.Skip to content