ПОВОЉНО ИНВЕСТИРАЊЕ НА ТРОМЕЂИ

Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија…).

 

Ове седмице у „Српској слагалици“ биће представљена Општина Бачка Паланка, смештена на тромеђи Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије, у близини Kоридора 10 и два ауто-пута, а Дунавом и његовим системом „Рајна-Мајна-Дунав“ повезана са више европских земаља, од Холандије и Немачке, до Бугарске и Украјине. Та геостратешка позиција једне од водећих општина у Војводини погодује развоју пољопривреде, индустрије, малих и средњих предузећа и туризма па се на њеној територији развијају метална, машинска, текстилна, грађевинска, пољопривредна, електро-инсталацијска, електро-метална, прехрамбена и хемијска индустрија.

У неколико радних зона успешно послују инострани и домаћи привредни субјекти Таркет, Kарлсберг, Нектар, Фруктус…, афирмишући Општину као амбијент повољан за инвестирање.

У околини Бачке Паланке, у месту Нештин, рођен је 1863. године књижевник, глумац и монах Ђорђе Герман Јовановић. Иако је умро веома млад, у двадесетдеветој години, укупно је објавио 27 приповедака, 22 песме, четири загонетке, две историографске студије и један превод са чешког језика. Ђорђе је био у преписци са највећим српским песником за децу Јованом Јовановићем Змајем и од њега тражио савет како да се упише у Kарловачку гимназију, али му је туберкулоза убрзо прекинула школовање.

У граду без позоришта, непрофитна организација ФЕП се једина бави систематским неговањем културе, подстиче младе на активизам и учешће у локалној заједници, повезује их са вршњацима из других крајева, подстиче креативност, љубав према уметности и стваралаштву уопште. ФЕП је добитник многих престижних награда, а од 2003. године га је Покрајински секретаријат за културу уврстио у ред манифестација од већег значаја за АП Војводину.

Да у Бачкој нико не може да остане гладан познато је не само у Војводини и то у Бачкој Паланци доказу јела на сталном менију вредних домаћица и ресторана, чије рецепте прочитајте на сајту www.serbianpuzzle.rsSkip to content