Уручена признања најактивнијим општинама у наградној игри „Узми рачун и победи“

Лидерима 12 општина чији су грађани били најактивнији у слању фискалних рачуна и слипова у наградној игри „Узми рачун и победи“ данас су у Влади Србије уручена признања за допринос борби против сиве економије и заслужене награде – 12 wи-фи зона са бесплатним интернетом током 15 месеци, које ће у тим општинама поставити Телеком Србија.

Интернет зоне добиће Бела Паланка, Димитровград, Пландиште, Бела Црква, Голубац, Сечањ, Житиште, Раковица, Сврљиг, Бачки Петровац, Прокупље и Тител. Након одабира локација, Телеком Србија ће поставити wи-фи зоне за највише 90 дана. Интернет преко „wи-фи дрвета“ моћи ће да се користи у кругу од 150 метара и омогућава повезивање до 300 корисника, а опремљено је и прикључцима за пуњење мобилних телефона и ЛЕД осветљењем тако да ће представљати украс тргова или паркова.

– Телеком је заједно са НАЛЕД-ом подржао наградну игру кроз обезбеђивање дела награда и за грађане и за локалне самоуправе јер сматрамо да сузбијање сиве економије унапређује сигурност грађана и представља предуслов бољег животног стандарда – рекао је генерални директор Телекома Србија Предраг Ћулибрк и додао да је „wи-фи дрво“ производ домаће памети, инжењера и конструктора из Телекома и домаћих партнерских фирми.

 

Признања најактивнијим општинама уручио је државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић који је истакао и да ће пет првопласираних добити по 20.000 евра у динарској противвредности које је издвојила Влада Србије за опремање или реконструкцију објекта од општег интереса попут школе, болнице, вртића или друге јавне установе. Који пројекат ће бити реализован одлучиће грађани гласањем путем општинског сајта или у општинској управи.

– У наградној игри послато је више од 8,5 милиона коверата са фискалним рачунима и слиповима чију вредност процењујемо на 70 милијарди динара, од чега је директан приход буџета већи од девет милиона евра. Једнако важан успех јесте јачање свести грађана и привреде и личне одговорности у издавању односно узимању рачуна при свакој куповини. Према подацима Пореске управе за јануар и фебруар, бележимо раст евидентирања промета преко фискалних каса посебно код малих обвезника, за 29% односно 34% – рекао је Ожеговић.

Председник Управног одбора НАЛЕД-а Горан Ковачевић истакао је да такмичење градова и општина чини наградну игру „Узми рачун и победи“ јединственом у свету и захвалио Влади Србије на прихватању иницијативе НАЛЕД-а да се издвоји посебан наградни фонд за најактивније самоуправе.

– Учешћем у наградној игри грађани се нису борили само за себе већ и за град у којем живе. Они ће сада видети директне последице свог одговорног понашања и разумети повратну везу коју плаћање пореза има са квалитетом живота у њиховој заједници, што гради додатно поверење у државу и начин на који се троше буџетска средства – оценио је Ковачевић.Skip to content