Влада наставља политику поштовања права националних мањина

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је Савет за националне мањине од изузетног значаја за нашу земљу и да се политика Владе заснива на толеранцији, поштовању права националних мањина и њиховог интегрисања у ширу друштвену заједницу.

Брнабић, која је по трећи пут председавала седници Савета, нагласила је да је ниво дискриминације мањинских група и припадника националних заједница у опадању, али да бисмо постали потпуно инклузивно друштво морамо још много тога да урадимо.

Она је упознала представнике националних савета националних мањина са значајем пројекта Адресног регистра, који заједно реализују Републички геодетски завод, Пошта Србије, Стална конференција градова и општина и локалне самоуправе.

Ажурирање адресног регистра је још један од важних корака у правцу увођења реда у држави и модернизацији државне управе, истакла је премијерка и објаснила да ће на овај начин грађанима и привреди бити омогућене ефикасне и лако доступне услуге које пружа држава.

Седница Савета за националне мањине

Председница Владе је такође подсетила на то да је јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина спроведена у периоду од 29. марта до 18. априла.

У јавној расправи су, како је прецизирала, учествовали државни органи, органи АП Војводине, национални савети националних мањина, политичке странке и покрети, удружења, грађани и појединци.

Брнабић је нагласила да је план да се до краја ове године одрже и избори за националне савете националних мањина.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је подсетио на то да је на прошлој седници Савета одлучено да информисање на језицима националних мањина остане приоритетна област за финансирање и у 2018. години из Буџетског фонда за националне мањине, који је у односу на претходну годину увећан 12 пута и сада износи 21,8 милиона динара.

Ружић је навео да је 7. маја расписан конкурс за доделу средстава из Буџетског фонда за националне мањине за програме и пројекте из области информисања на језицима националних мањина у 2018. години.

Вршилац дужности директора Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић представила је Шести изештај о спровођењу Акционог плана за остваривање права националних мањина, истичући да је у току израда и Седмог извештаја чије је представљање планирано за почетак јуна.Skip to content