UDOVIČKI: POSTOJI POLITIČKA VOLJA ZA REFORMU JAVNE UPRAVE

Najambiciozniji zadatak koji predstoji Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, pored nastavka procesa racionalizacije, jeste reorganizacija centralne uprave i u izvesnoj meri sistema zdravstva, prosvete i socijalne zaštite, za šta postoji čvrsta politička volja, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

 

Ona je na skupu EU-Srbija, treći sastanak posebne grupe za reformu javne uprave, podsetila da je to zahtev Međunarodnog monetarnog fonda, pored smanjenja 14.500 zaposlenih u javnoj upravi u naredna dva do tri meseca.

Udovički je dodala da su brojevi o smanjenju zaposlenih u javnoj upravi sigurno preambicioni i da se ne bi usudila da govori o novim ciljevima, ali da se, i pored toga, u budućnosti svakako ide na dodatno smanjenje zaposlenih u javnoj upravi, što će morati da se uradi kroz istinsko promišljanje.

„Svako očekuje da zaposli još nekoga za ono novo što treba da uradi, a ne da mora da reorganizuje postojeće resurse. Ipak, postoji svest da se do promena mora doći, neće biti lako, ali volja je tu i radi se“, naglasila je ministarka.

Govoreći o do sada urađenom, Udovički je navela da je usvojen Zakon o opštem upravnom postupku, da je plan da se tokom tehničkog mandata vlade skrene pažnja javnosti na velike promene koje taj zakon donosi, među kojima je i da se kroz 90 dana mora prekinuti sa praksom traženja još jednog papira kod građana. To je signal da se vremena menjaju, poručila je ministarka.

Ona je ukazala da se sa decentralizacijom ne kasni, a da je MDULS najviše posla imao u reformi državno-službeničkog sistema, da je usvojen i Zakon o sistemu plata, a da posle njega sledi još nekoliko zakona do kraja godine.

„Pokrenuli smo se, koristimo pomoć partnera iz regiona koji su taj put već prošli i molimo za strpljenje što stvari možda ne idu onom brzinom kojom želimo“, zaključila je Udovički.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da je Srbija u toku vrlo važnog reformskog procesa u poslednje dve godine i EU čini sve što može da ga pomogne. Benedikt je dodao da je pridruživanje EU zaseban reformski proces i istakao da je reforma javne uprave, uz vladavinu prava i fiskalnu konsolidaciju, jedan od osnovnih preduslova u procesu evrointegracija.

„Želim da zahvalim ministarki Udovički na čvrstoj ličnoj posvećenosti reformskim procesima u Srbiji“, poručio je Benedikt i konstatovao da je na polju reforme javne uprave učinjen veliki pomak u poslednjih godinu dana.

Šefica pregovaračkog tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević rekla je da deo reforme državne uprave ili onoga što mora da se uradi na centralnom i lokalnom nivou dolazi kao rezultat pregovaračkog procesa i usklađivanja sa standardima EU.

„Naša iskustva obogaćujemo iskustvima država članica, posebno onih u regionu. Probaćemo da neke od grešaka, pogrešnih puteva i prevelikog broja institucija rešimo koristeći njihova iskustva“, rekla je Miščević.



Skip to content