KONTINUIRANO STRUČNO USAVRŠAVANJE MATIČARA JEDAN OD PRIORITETA MINISTARSTVA DRŽAVNE UPARVE I LOKALNE SAMOUPRAV

U 2020. godini, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sprovelo je prvi akreditovani sektorski program obuke matičara, koji je pohađalo 710 matičara i zamenika matičara, što je 35% više polaznika od prvobitno planiranog broja za ovu kalendarsku godinu.

Ovakvom rezultatu doprinelo je velika zainteresovanost matičara za pohađanje obuka utvrđenih programom, ali i njihovih rukovodilaca koji su prepoznali potrebu za unapređenjem znanja i veština, odnosno sposobnosti matičara u oblastima značajnim za njihov rad i ostvarivanje prava građana.

Iako je prvobitno bilo planirano da se program obuke realizuje primenom tradicionalnih oblika stručnog usavršavanja, poput seminara, treninga i radionica, zbog izmenjenih okolnosti izazvanih zaraznom bolesti COVID-19, ovaj program u celini je sproveden promenom standarda učenja na daljinu.

Istovremeno, uz podršku informacionog sistema koji je uspostavljen sa ciljem pružanja podrške u realizaciji svih procesa stručnog usavršavanja matičara, sprovedeno je utvrđivanje potreba za njihovim stručnim usavršavanjem, nakon čega je pripremljen

* Izveštaj o analizi potreba za stručnim usavršavanjem matičara za 2021. godinu.

Zaključna ocena analize jeste da postoji visok stepen potrebe matičara, ali i njihovih rukovodilaca – načelnika gradskih i opštinskih uprava, da se nastavi sa kontinuiranim podizanjem nivoa znanja i veština, odnosno sposobnosti ove kategorije zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave.

U skladu sa utvrđenim potrebama, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave donelo je

* Sektorski posebni program obuke matičara za 2021. godinu.

Program obuke obuhvata sedam oblasti stručnog usavršavanja i 16 tematskih celina, u kojima je akcenat stavljen na primenu oblika i metoda stručnog usavršavanja koje su u većem obimu zasnovane na interaktivnom pristupu u radu sa polaznicima – simulacione obuke u kojima se oponaša radno okruženje, akciono učenje u kome se rešavaju realni problemi i studije slučaja. Potpuna novina su obuke koje treba da doprinesu unapređenju, odnosno razvoju ličnih i profesionalnih veština matičara, kao što su veštine komunikacije, timski rad, rešavanje konflikta ili prevazilaženje stresa.

U pripremi programa ostvarena je saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, budući da matičari obavljaju poslove državne uprave koji su u delokrugu i tih organa.



Skip to content