U Blacu otvoreni „Dani šljive“

Tradicionalnim presecanjem vrpce u „Ulici šljive“ u Blacu, državni sekretar Đorđe Dabić u ime ministarke državne uprave i lokalne samouprave Jelene Žarić Kovačević, svečano je otvorio 22. privredno-turističku manifestaciju „Dani šljive“, koja će trajati do 25. avgusta.
Izražavajući zadovoljstvo što ima priliku da danas otvari „najlepšu i najveseliju ulicu u Srbiji“, državni sekretar Dabić je istakao da „Dani šljive“ nisu samo turistička manifestacija već privredna inicijativa koja promoviše ekonomski potencijal ovog područja i koja jasno ukazuje na to da je poljoprivreda jedna od osnovnih privrednih grana, te da je voćarstvo ukorenjeno u ovom kraju i da ga treba jačati.
„Idejni tvorci manifestacije jesu upravo domaći proizvođači, prerađivači, voćari i vredni domaćini koji su želeli da promovišu svoj rad i zdrave proizvode. Šljiva je u ovom kraju dominantno voće i rasprostranjena je na više od 6.000 hektara“, rekao je državni sekretar podsećajući da se u Blacu broj stabala šljive broji milionima, a da je prosečni godišnji rod oko 6.000 vagona.
„Ovi podaci opštinu Blace svrstavaju u lidera među lokalnim samoupravama po proizvodnji ovog voća. Ono što uvek treba isticati to je da bi za ubrzan razvoj ovog kraja trebalo dodatno i još više ulagati u prerađivačke kapacitete, kao i u plasman autentičnih proizvoda od šljive ne samo na domaćem nego i inostranom tržištu. Vlada Srbije je posvećena razvoju ekonomije, rastu bruto domaćeg proizvoda i čini sve da se izvoz i plasman naših proizvoda poboljša, a šljiva je svakako najautentičnije i najtradicionalnije voće srpskog sela“, naveo je Dabić, i dodao, da je dobra karakteristika ovog događaja to što ga lokalna samouprava podržava, jer to svakako daje podsticaj voćarima da rade.
Nakon otvaranja manifestacije državni sekretar Dabić je u pratnji predsednika opštine Blace Ivana Burgića obišao brojne štandove, izlagače i njihove proizvode, a posebno se zadržao kod štanda opštine Blace.
Ranije, tokom dana, Dabić je obišao opštinski uslužni centar, odnosno jedinstveno upravno mesto u čije otvaranje je Ministarstvo uložilo šest miliona dinara, a prisustvovao je i predstavljanju programa podrške malim i srednjim preduzećima gde je poručio da je cilj ovih paketa da se ojača lokalni ekonomski razvoj i iskoriste potencijali svakog kraja i dela Srbije. On je podsetio da u ovoj godini resorno ministarstvo zaduženo za privredu sprovodi deset programa podrške malim i srednjim preduzećima kroz koje će Vlada Srbije plasirati dve milijarde dinara bespovratnih sredstava pomoći domaćoj privredi, kao i da će se sprovesti projekti u vrednosti od preko četiri milijarde dinara.



Skip to content