Sve evidencije o građanima Srbije na jednom mestu

Centralni registar stanovništva biće veliki iskorak i olakšaće procedure budući da je predviđeno da 11 evidencija o građanima Srbije koje se sada nalaze u pet baza, budu objedinjene u tom registru, rekla je danas na javnoj diskusiji u Beogradu o Nacrtu zakona o centralnom registru stanovništva pomoćnica ministra državne uprave Marina Dražić.

To je važno zbog toga što građani neće morati da idu od šaltera do šaltera i prikupljaju svoja dokumenta da bi završili postupak, već će to jedan organ moći da učini za njih tako što će pristupiti centralnom registru stanovništva„, rekla je Dražićeva.

Ono što je najvažnije, istakla je, to što će se smanjiti sama procedura i što građani neće morati da plaćaju različite izvode.

Kako je navela, sistem je složen jer objedinjava 11 različitih službenih evidencija, a predviđena je odložena primena za 1. septembar 2020. godine budući da predstoji posao objedinjavanja podataka da bi se uspostavio registar.

Centralni registar će obuhvatiti baze Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Poreske uprave i Republičkog geodetskog zavoda.

 



Skip to content