Delegacija mešovitog odbora za manjine u Hrvatskoj

Delegacija srpske strane Međuvladinog mešovitog odbora za manjine sa Hrvatskom boravila je u Vukovaru, Pakracu i Zagrebu u cilju pripreme sednice Mešovitog odbora koja će se održati u Srbiji 30. i 31. januara u Srbiji.

U okviru posete Zagrebu kopredsedavajući srpske strane državni sekretar Ivan Bošnjak sastao se sa kopredsedavajućim hrvatske strane Odbora Zvonkom Milasom, državnim sekretarom Centralne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske. Dvojica kopredsedavajućih su potvrdili spremnost da se rad Međuvladinog odbora unapredi sa ciljem poboljšanja ostvarenja manjinskih prava u obe zemlje. Sastanku je prisustvovala i ambasador Republike Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić.

Delegacija srpske strane Međuvladinog mešovitog odbora za manjine sa Hrvatskom

U okviru posete Hrvatskoj srpska delegacija se u Vukovaru sastala i sa predstavnicima Srba i predstavnicima Zajedničkog veća opština sa kojima je razgovarala o problemima iz oblasti obrazovanja, kulture i medija, kao i o zastojima u sprovođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Na sastanku su razmotrena pitanja koja se odnose na položaj Srba na ovom području, kao i predlozi preporuka koje treba da budu razmotrene na sledećem sastanku Mešovitog odbora.

Na posebnom sastanku sa predstavnicima medija na srpskom jeziku razmotrena su pitanja koja se tiču rada i finansiranja “Radio Dunava“, „Radio Borova“ i “Radio Banske Kose“, časopisa “Izvor“ i Produkcije ZVO.

Delegacija se nakon Vukovara uputila u Pakrac, gde se sastala sa vladikom pakračko-slavonskim gospodinom Jovanom.

Tokom posete upoznati su sa kulturno istorijskim blagom na teritoriji Pakraca i Slavonske Eparhije, i odali poštu žrtvama Jasenovca. Jednoglasno su zauzeli stav da je u narednom periodu potrebno intenzivirati kontakte sa Srbijom, počev od obrazovnih institucija i nivoa lokalnih samouprava, kako bi se podržali napori na očuvanju spomenika i kulture sećanja. Nizom sastanaka koje je organizovala Ambasada Srbije u Zagrebu, uspostavljena je komunikacija MMO sa opštinama, gradovima, županijama i srpskim većima u lokalnim sredinama. Poseta je završena posle proslave Srpske Nove godine, u Zagrebu i Rijeci, kojima su prisustvovali i predsednik opštine Inđija Vladimir Gak sa saradnicima.



Skip to content