Poziv jedinicama lokalne samouprave za učešće u inicijativi Partnerstvo za otvorenu upravu

Partnerstvo za otvorenu upravu – Open Government Parntership (u daljem tekstu: POU) predstavlja međunarodnu inicijativu čija je svrha obezbeđivanje podrške i većeg angažovanja vlada širom sveta u cilju poboljšanja integriteta, transparentnosti, efikasnosti i odgovornosti javne vlasti, kroz izgradnju poverenja javnosti, saradnju sa organizacijama civilnog društva (u daljem tekstu: OCD), osnaživanje učešća građana u upravljanju, borbu protiv korupcije, pristup informacijama, upotrebu novih tehnologija, a u vezi sa ostvarivanjem delotvornijeg i odgovornijeg rada javne vlasti.

Kao učesnica u navedenoj globalnoj inicijativi od 2012. godine, Republika Srbija podržava osnovne vrednosti sadržane u Deklaraciji POU https://www.opengovpartnership.org/process/joining-ogp/open-government-declaration/ , koje su u skladu i sa sprovođenjem opšteg cilja reforme javne uprave Republike Srbije – obezbeđenje visokog kvaliteta usluga građanima i privrednim subjektima i stvaranje javne uprave koja će značajno doprineti ekonomskoj stabilnosti i povećanju životnog standarda građana. Imajući u vidu težnju da Republika Srbija postane moderna država koja predstavlja dobar servis građanima, sa uspostavljenim partnerskim odnosom i boljom podrškom građanima i privredi, učešće u inicijativi POU i sprovođenje aktivnosti u skladu sa vrednostima koje POU promoviše, značajno doprinose postizanju ovih ciljeva.

POU predstavlja odličnu platformu za saradnju uprave sa javnošću i snažan instrument za unapređenje transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti javne uprave, kao i za ispunjenje određenih kriterijuma u procesu evrointegracija.

Republika Srbija je do sada, u okviru sprovođenja ove inicijative, izradila tri akciona plana u cilju preduzimanja konkretnih obaveza u smislu nadgradnje u odnosu na obaveze definisane ostalim strateškim dokumentima, koje unapređuju stanje u okviru vrednosti POU. Tokom izrade ovih akcionih planova postignuto je značajno unapređenje kad je u pitanju saradnja sa civilnim sektorom.

Imajući u vidu važnu ulogu koju imaju lokalne samouprave kada su u pitanju javne usluge, transparentnost, javna odgovornost, kao i to da su lokalne samouprave najbliže građanima kojima pružaju efikasne usluge, POU je pokrenulo javni poziv jedinicama lokalne samouprave da dostave pisma zainteresovanosti za učešće u ovoj inicijativi. POU će podržati 50 lokalnih samouprava širom sveta. Na ovom linku se nalaze detaljne informacije o javnom pozivu, načinu prijavljivanja, kriterijumima i svim ostalim relevantnim pitanjima: https://bit.ly/OGPLocalEOI

Potrebno je da lokalne samouprave koje žele da se pridruže Partnerstvu za otvorenu upravu, zajedno sa nekom od nevladinih zainteresovanih strana (organizacije civilnog društva, organizacije / grupe građana, društveni pokreti pod vodstvom građana, lokalne privredne komore, univerziteti, saveti / grupe mladih, i dr.) koje rade na lokalu, podnesu dva usklađena pisma zainteresovanosti najkasnije do 17. jula 2020. godine.

Pismo zainteresovanosti se nalazi i popunjava na ovom linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSezWnejzORGdLUWCKi7HYJdjdpm5__ksBWicUO7kznHnWtW0g/viewform

 



Skip to content