EBRD PODRŽAVA REFORME U OBLASTI INSPEKCIJSKOG NADZORA

Direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Zuzana Hargitai pozdravila je odluku Vlade Srbije da usvoji Trogodišnji akcioni plan zapošljavanja 1.272 mlada inspektora i istakla da je time iskazana odlučnost države da sprovede ovu izuzetno važnu reformu do kraja. 

Ona je navela da imajući u vidu značaj promena na sveukupnu privredu Srbije, EBRD snažno podržava Vladu Srbije, i posebno Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, u sprovođenju ove reforme, što će i nastaviti da čini.

Ona je dodala da je zapošljavanje novih 1.272 inspektora bilo nužno da bi se zahtevne novine u promeni inspekcijskog nadzora i iznele.  

„Nemoguće je bilo očekivati da će se dostići očekivani efekti reforme sa postojećim kapacitetima Srbije, koja poredeći se sa Evropskom unijom, ima 2,5 puta manje inspektora u odnosu na broj stanovnika i drago nam je da će se to sad izmeniti“, istakla je Hargitai. 

Prema njenim rečima, najvažnije za privrednike kojih se reforma direktno tiče je da su sve inspekcije sada koordinisane i da su savetodavci onima koji posluju u skladu sa zakonom, kao i da imaju nove mehanizme u borbi protiv sive ekonomije i upravo ove promene, Banka snažno podržava.  

EBRD pruža finansijsku i stručnu podršku Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave u koordinaciji inspekcija, što se pokazalo kao važan mehanizam za iznalaženje svih novih rešenja u zakonodavnom okviru i drugim aktivnostima.