NASTAVAK DOBRE SARADNJE MDULS I POVERENIKA

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i novoizabrani Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, danas su održali sastanak kojim je potvrđen nastavak dobre saradnje dve institucije.

Uz čestitke na izboru, ministar Ružić je informisao Poverenika Marinovića o aktivnostima koje Ministarstvo preduzima kako u primeni propisa u oblasti informacija od javnog značaja i zaštite podataka o ličnosti, tako i o aktivnostima na unapređenju normativnog  okvira.

Tema sastanka bile su i novine koje se predlažu u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a koji je u finalnoj fazi usaglašavanja teksta. Iako je Zakon o slobodnom pristupu ocenjen kao jedan od najboljih u svetu u ovoj oblasti od strane eminentnih međunarodnih nevladinih organizacija, praksa je pokazala da postoji potreba da se zakon dodatno unapredi kako bi se obezbedila njegova puna primena, uključujući i jačanje službe Poverenika.

Rad nezavisnih tela, kao korektivni faktor, od izuzetnog je značaja za razvoj svakog demokratskog društva, istakao je ministar Ružić iz tog razloga nastavljamo saradnju u ostvarenju zajedničkog cilja i unapređenju ove oblasti.