POČINJE NASTAVA NA DALJINU I NA JEZICIMA NACIONALNIH MANJINA

Ministarstvo prosvete pripremilo je poseban operativni plan za realizaciju nastave na jezicima nacionalnih manjina, a emitovanje časova maternjeg jezika od prvog do četvrtog razreda na hrvatskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom i slovačkom jeziku počeće od ponedeljka, 23. marta.

Pored toga što svi učenici imaju mogućnost da prate časove na srpskom jeziku na kanalima RTS3 i RTS Planeta, što predstavlja i dodatno učenje srpskog kao nematernjeg jezika, za pet manjinskih jezika koji su u službenoj upotrebi u AP Vojvodini i na kojima se celokupna nastava realizuje, započeto je snimanje časova maternjeg jezika u saradnji sa Radio televizijom Vojvodina.

Pored javnih servisa, u zadatak snimanja i emitovanja su se uključili i drugi privatni, manjinski i lokalni mediji.

Panon RTV će snimati i emitovati časove na mađarskom, a TV Kopernikus na albanskom i bugarskom jeziku.

Za učenike koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku u saradnji sa Bošnjačkim nacionalnim većem (BNV) urađeni su svi časovi za prvu sedmicu nastave na daljinu, od prvog razreda osnovne do trećeg razreda srednje škole, a snimci su dostupni na Jutjub kanalu.

Raspored i mesto emitovanja časova, odnosno onlajn i drugi interaktivni digitalni resursi na manjinskim jezicima biće sukcesivno postavljeno na linku https://www.rasporednastave.gov.rs/