SRBIJA I KINA NERASKIDIVO VEZANE

Državni sekretar Bojan Stević primio je danas delegaciju kineske kompanije DXCT (Ding Xuan Cryptography Testing Co.LTD) – kineske državne visokotehnološke kompanije sa više od 100 članova uključujući ,,Huawei“, ZTE, i PINGAN.

Stević se zahvalio na interesovanju da investiraju u Srbiju u sektor kriptografije i informacione bezbednosti i pozvao ih da podrže Srbiju sa svojim iskustvom i znanjem u razvoju oblasti eUprave, posebno u aspektu kreiranja bržih usluga za građane Srbije.

On je istakao dobre odnose dve zemlje, posebno dva predsednika, koji predstavljaju osnov za različite tipove saradnje, pa i investicija kineskih kompanija u Srbiju.

Predsednik kompanije Davei Li izneo je mogućnosti za saradnju, među kojima je podrška Srbiji u kreiranju IT okruženja koji bi obezbedio brže i lakše usluge našim građanima, bez odlaska na šalter, već putem mobilnih uređaja.

Dara Gravara, rukovodilac Grupe za eUpravu u Ministarstvu, prenela je pravce razvoja eUprave i dosadašnje rezultate rada u oblasti digitalizacije, napomenuvši da je Srbija odmakla dosta u digitalizaciji registara, njihovom uvezivanju, a zatim i kreiranju servisa, kao i da se intenzivno razmišlja o uvođenju „pametnih gradova“ i veštačke inteligencije u državnim organima.

Cilj je, po njenim rečima, da se razmotre sve opcije, obezbedi podrška i nauči od iskusnijih zemalja, poput Kine, kako bi Srbija nastavila putem napretka u razvoju IKT i u javnoj upravi.