Јавни позив за подршку локалним самоуправама за спровођење и развој услуга социјалне заштите

Програм Swiss PRO објавио је јавни позив за градове и општине за спровођење и развој услуга социјалне заштите који траје до 10. априла 2020. године.

Јавни позив под слоганом „Снаге удружи, подршку пружи“ има за циљ успостављање ефикасног и одрживог система социјалне заштите на локалном нивоу, као и повећање доступности и квалитета услуга социјалне заштите за најмање 500 корисника и корисница из рањивих друштвених група.

Влада Швајцарске ће кроз овај позив са укупно 242.000 евра подржати до 20 пројеката локалних самоуправа, а право учешћа имају 96 градова и општина из региона Шумадије и западне Србије и региона Јужне и источне Србије.

Локалне самоуправе ће бити подржане са до 12.100 евра по пројекту чији циљ може бити успостављање нове стандардизоване услуге социјалне заштите која се тренутно не пружа, проширење постојећих услуга социјалне заштите ради укључивања већег броја корисника или пилотирање иновативне услуге социјалне заштите.

Програм посебно охрабрује локалне самоуправе да у предлоге пројеката укључе успостављање међуопштинске сарадње и међусекторског приступа, а додатно ће бити вредновано и ако предлози пројеката садрже израђену анализу потреба рањивих група на локалном нивоу, утрошак наменских трансфера у 2019. години, као и одређен начин праћења  услуга. Такође, пројекти могу укључивати партнерство са локалним Центром за социјални рад.

Додатне информације о јавном позиву, критеријумима за избор пројеката, начину конкурисања и документацији за пријављивање доступне су на интернет страници програма Swiss PRO.

Kако би заинтересоване ЈЛС сазнале све детаље јавног позива – укључујући начин пријављивања, критеријуме за избор пројеката и дозвољене трошкове, програм Swiss PRO ће организовати информативне сесије према следећем распореду:

  • Шабац, уторак, 10. март, почетак у 12 часова (Центар за стручно усавршавање, Николе Тесле 1А).
  • Ужице, среда, 11. март, почетак у 12 часова (Регионални центар за професионални развој запослених у образовању, Немањина 52).
  • Kраљево, четвртак, 12. март, почетак у 12 часова (Градска управа, Трг Јована Сарића 1).
  • Kрагујевац, петак, 13. март, почетак у 12 часова (Бизнис иновациони центар, Трг тополиваца 4).
  • Ниш, уторак, 17. март, почетак у 12 часова (хол Градске куће, 7. јула бр. 2).
  • Смедерево, четвртак, 19. март, почетак у 12 часова (Регионални центар за образовање запослених у образовању, Горанска бб).
  • Зајечар, петак, 20. март, почетак у 12 часова (Регионална агенција за развој Источне Србије – РАРИС, Трг ослобођења бб).

Јавни позив се спроводи у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“ који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општна (СKГО).

 Skip to content