УСВОЈЕН НОВИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ИНИЦИЈАТИВЕ ПАРТНЕРСТВО ЗА ОТВОРЕНУ УПРАВУ У СРБИЈИ

На предлог Министарства државне управе и локалне самоуправе, Влада Републике Србије је на седници одржаној 24. децембра 2020. године донела нови Акциони план за спровођење иницијативе Партнерство за отворену управу у Републици Србији за период 2020-2022. године.

Доношењем овог Акционог плана, Република Србија се сврстала у ред земаља које су у условима пандемије КОВИД-19 успеле да до краја 2020. године реализују ову кључну обавезу која произилази из учешћа у Парнерству за отворену управу.

Партнерство за отворену управу је покренуто 2011. године, на маргинама састанка Генералне скупштине УН, на иницијативу тадашњег председника САД, Барака Обаме. Данас Партнерство броји 78 земаља учесница, међу којима је и Република Србија која је приступила овој иницијативи 2012. године. Од приступања до данас, Влада РС је донела четири акциона плана, којима се предузимају обавезе у циљу унапређења кључних вредности и принципа Партнерства за отворену управу, као што су учешће грађана у доношењу одлука, транспарентност, јавна одговорност и употреба технологија и иновација.

Значајну вредност овог документа представља чињеница да је креиран у потпуно транспарентном и инклузивном процесу заснованом на сарадњи управе са организацијама цивилног друштва. Када су у питању конкретне обавезе од којих се састоји Акциони план, посебно је важно истаћи да чак осам од укупно 12 обавеза подразумева употребу технологија и иновација или се тиче „отварања података“, у складу са процесом дигитализације јавне управе као једним од приоритета Владе Републике Србије.

Акциони план можете преузети ОВДЕ, док се са процесом израде самог документа можете упознати кроз записнике са састанака и друге информације које су редовно објављиване на интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе.Skip to content