Анкета 1000 предузећа: Инспекције највише напредовале

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Жељко Ожеговић учествовао је данас на представљању резултата шесте годишње Анкете 1000 предузећа УСАИД-овог Пројекта за боље услове пословања (БЕП) која је одржана у Привредној комори Србије. Презентацији су присуствали потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији, Кајл Скот.

Налази анкете, који одражавају ставове 1000 привредних субјеката у Србији о стању пословног окружења у земљи, указују на то да су недавне реформе поједноставиле пословање, а привреда је најбоље оценила позитивне промене у инспекцијском надзору и систему издавања грађевинских дозвола.

 

„Закон о инспекцијском надзору је важан реформски пропис на који се дуго чекало и који је у потпуности је усклађен са свим међународним нормамама и стандардима у тој области. Он је значајно допринео промени односа између државе и привреде, попунио правне празнине у области инспекцијског надзора, донео низ нових решења, увео могућност ефикасног поступања према нерегистрованим субјектима и постао кључна полуга за борбу против сиве економије.“, рекао је Ожеговић и подвукао да су, када је реч о надзору над нерегистрованим субјектима, упркос ограниченим ресурсима и бројним проблемима, постигнути веома значајни резултати што данашња презентација јасно и доказује.

Државни секретар је истакао да је број новорегистрованих предузетника за последњих 15 месеци од почетка примене закона порастао за 19,4 % у односу на исти период пре примене, а истовремено је дошло до смањења броја одјављених привредних субјеката за 14,7%. Он је додао и да су у августу 2015. и мају 2016. повећања новорегистрованих привредних субјеката била чак 72%.

„Недавно је расписан тендер за јединствени информациони систем – еИнспектор, који представља кључну компоненту за успешан наставак целог реформског процеса јер тај систем треба да омогући бољу размену податка између инспекцијских служби, њихову бољу координацију, боље планирање рада служби, ефикасније коршћење ресурса, планирања и процену ризика.“, додао је Ожеговић и закључио да су дијалог и сарадња са привредом потребни и да ће бити настављени кроз заједничко праћење спровођења закона.Skip to content