Anketa 1000 preduzeća: Inspekcije najviše napredovale

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Željko Ožegović učestvovao je danas na predstavljanju rezultata šeste godišnje Ankete 1000 preduzeća USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja (BEP) koja je održana u Privrednoj komori Srbije. Prezentaciji su prisustvali potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kajl Skot.

Nalazi ankete, koji odražavaju stavove 1000 privrednih subjekata u Srbiji o stanju poslovnog okruženja u zemlji, ukazuju na to da su nedavne reforme pojednostavile poslovanje, a privreda je najbolje ocenila pozitivne promene u inspekcijskom nadzoru i sistemu izdavanja građevinskih dozvola.

 

„Zakon o inspekcijskom nadzoru je važan reformski propis na koji se dugo čekalo i koji je u potpunosti je usklađen sa svim međunarodnim normamama i standardima u toj oblasti. On je značajno doprineo promeni odnosa između države i privrede, popunio pravne praznine u oblasti inspekcijskog nadzora, doneo niz novih rešenja, uveo mogućnost efikasnog postupanja prema neregistrovanim subjektima i postao ključna poluga za borbu protiv sive ekonomije.“, rekao je Ožegović i podvukao da su, kada je reč o nadzoru nad neregistrovanim subjektima, uprkos ograničenim resursima i brojnim problemima, postignuti veoma značajni rezultati što današnja prezentacija jasno i dokazuje.

Državni sekretar je istakao da je broj novoregistrovanih preduzetnika za poslednjih 15 meseci od početka primene zakona porastao za 19,4 % u odnosu na isti period pre primene, a istovremeno je došlo do smanjenja broja odjavljenih privrednih subjekata za 14,7%. On je dodao i da su u avgustu 2015. i maju 2016. povećanja novoregistrovanih privrednih subjekata bila čak 72%.

„Nedavno je raspisan tender za jedinstveni informacioni sistem – eInspektor, koji predstavlja ključnu komponentu za uspešan nastavak celog reformskog procesa jer taj sistem treba da omogući bolju razmenu podatka između inspekcijskih službi, njihovu bolju koordinaciju, bolje planiranje rada službi, efikasnije koršćenje resursa, planiranja i procenu rizika.“, dodao je Ožegović i zaključio da su dijalog i saradnja sa privredom potrebni i da će biti nastavljeni kroz zajedničko praćenje sprovođenja zakona.Skip to content