Бирачки списак за предстојеће изборе закључује се у поноћ

Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије информише све грађанке и грађане који имају право да гласају на предстојећим локалним изборима заказаним за 2. јун 2024. године да се, у складу са законском процедуром, ноћас, 17. маја, тачно у поноћ закључује Јединствени бирачки списак.

Уједно, овај датум је и крајњи рок до када измене у бирачком списку, предвиђене недавно усвојеним Законом о допунама Закона о јединственом бирачком списку, морају да буду извршене. Подсећамо јавност, да у складу са усвојеним законским решењем, грађани који су у последњих 11 месеци, почев од 3. јула 2023. године, мењали пребивалиште неће моћи да гласају на новој адреси.

Министарство је упутило инструкцију јединицама локалне самоуправе да се изврше све потребне измене у делу бирачког списка који се односи на територију јединице локалне самоуправе, како би се успешно завршиле дате обавезе, квалитетно и на време. Такође, запослени у Министарству и референти на локалу раде максимално посвећено, већина њих прековремено, како би се испоштовали сви захтеви и рокови, те у том смислу, јавност не мора да брине.

У периоду од 18. маја до 29. маја у поноћ грађани могу да упуте захтев за упис или промену података који се односе на евиденцију бирача и то електронским путем на националном Порталу еУправа користећи услугу „Захтев за упис/промену података у Јединственом бирачком списку“ или попуњавајући образац у њиховом матичном граду, односно општини.Skip to content