Бошњак са новинарима локалних медија о развоју пољопривреде у локалним самоуправама

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак изјавио је данас да у Србији постоје реалне многућности за развој пољопривреде, а да је могуће отклонити бројна ограничења, која тај развој коче, доказују примери успешног индивидуалног пословања.

Бошњак је на Семинару „Квалитетно извештавање за успешну пољопривреду“, који је за извештаче локалних медија организовала Асоцијација медија уз подршку Амбасаде САД, рекао да је улога локалних самоуправа значајна, јер је велики број њих управо руралног карактера, због географских карактеристика Србије.

 

Као пример који потврђује да је могуће бити успешан у области пољопривреде државни секретар је навео Зрењанин, а помоћник градоначелника Душко Радишић представио новинарима пољопривредне потенцијале тог града.

Радишић је на панелу „Улога локалних самоуправа у подстицању пољопривредне производње“ рекао да се од 84.000 хектара обрадивог земљишта које Зрењанин има, обрађује 76 одсто и да је највећи проблем у производњи, на пример житарица, уситњеност парцела, јер их је највише од два до пет хектара.

Некада је у том граду било веома развијено рибарство и познат рибњак Ечка, који је данас у приватном власништву и значајно мањих капацитета, рекао је Радишић и додао да сада постоји приличан број мањих произвођача рибе.

Помоћник градоначелника је побројао и низ подстицаја које Зрењанин даје пољопривредницима, као што је узорковање земљишта како би се што боље испланирала сетва и припремила обрада земљишта, бесплатно бушење бунара, едукација у сарадњи са Пољопривредном школом, министарствима и покрајинском администрацијом, као и студијска путовања у Румунију, Мађарску, Словенију и Чешку.Skip to content