Bošnjak sa novinarima lokalnih medija o razvoju poljoprivrede u lokalnim samoupravama

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak izjavio je danas da u Srbiji postoje realne mnogućnosti za razvoj poljoprivrede, a da je moguće otkloniti brojna ograničenja, koja taj razvoj koče, dokazuju primeri uspešnog individualnog poslovanja.

Bošnjak je na Seminaru „Kvalitetno izveštavanje za uspešnu poljoprivredu“, koji je za izveštače lokalnih medija organizovala Asocijacija medija uz podršku Ambasade SAD, rekao da je uloga lokalnih samouprava značajna, jer je veliki broj njih upravo ruralnog karaktera, zbog geografskih karakteristika Srbije.

 

Kao primer koji potvrđuje da je moguće biti uspešan u oblasti poljoprivrede državni sekretar je naveo Zrenjanin, a pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić predstavio novinarima poljoprivredne potencijale tog grada.

Radišić je na panelu „Uloga lokalnih samouprava u podsticanju poljoprivredne proizvodnje“ rekao da se od 84.000 hektara obradivog zemljišta koje Zrenjanin ima, obrađuje 76 odsto i da je najveći problem u proizvodnji, na primer žitarica, usitnjenost parcela, jer ih je najviše od dva do pet hektara.

Nekada je u tom gradu bilo veoma razvijeno ribarstvo i poznat ribnjak Ečka, koji je danas u privatnom vlasništvu i značajno manjih kapaciteta, rekao je Radišić i dodao da sada postoji priličan broj manjih proizvođača ribe.

Pomoćnik gradonačelnika je pobrojao i niz podsticaja koje Zrenjanin daje poljoprivrednicima, kao što je uzorkovanje zemljišta kako bi se što bolje isplanirala setva i pripremila obrada zemljišta, besplatno bušenje bunara, edukacija u saradnji sa Poljoprivrednom školom, ministarstvima i pokrajinskom administracijom, kao i studijska putovanja u Rumuniju, Mađarsku, Sloveniju i Češku.Skip to content