Брнабић и Шер о унапређењу еУправе и е-сервиса у Србији

Министарка државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) Ана Брнабић данас је разговарала са амбасадором при министарству спољних послова Естоније, Даниелом Шером (Daniel Schaer) и главним извршним директором естонске ИТ компаније „Net group“, Прит Конгом (Priit Kongo) о активностима Министарства у вези еУправе у Србији и сервисима која она пружа, као и плановима МДУЛС у наредном периоду.

„Један од најважнијих приоритета МДУЛС је континуиран и ефикасан развој е-управе уз повећање броја доступних е-услуга. Ми смо заиста много тога научили од Естоније и ваших решења у функционисању еУправе“, навела је министарка Брнабић. Она је додала да тренутно све напоре улажемо у пребацивање података у електронски облик и да је то добар начин у смањењу корупције, а свакако и олакшица за грађане.

 

Министарка Брнабић је истакла да постоји почетна стратегија и да је тренутан фокус на развијању централног регистра грађана и повезивању база података, тако што ће државним службеницима бити омогућено да „једним кликом“ дођу до потребних података грађана приликом пружања одређених услуга.

„Кључно је да се и након увођења одређених решења, ради на њиховом даљем развоју, константном праћењу и прилагођавању. Неке земље дођу до електронских решења, али не знају како функционишу“, навео је амбасадор Шер. Брнабић и Шер су дошли до закључка приликом разговора о Министарском ИТ Савету, да би размена знања између естонских и српских стручних кадровима била од значаја.

Прит Конго је изнео различита решења у функсионисању, организацији рада и развијању електронског правосуђа у Естонији. Он је истакао да у Естонији постоје различите ИТ компаније које са својим експертима раде на свакој области одвојено и понудио је подршку у интегрисању електронских сервиса у Србији.Skip to content