Brnabić i Šer o unapređenju eUprave i e-servisa u Srbiji

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Ana Brnabić danas je razgovarala sa ambasadorom pri ministarstvu spoljnih poslova Estonije, Danielom Šerom (Daniel Schaer) i glavnim izvršnim direktorom estonske IT kompanije „Net group“, Prit Kongom (Priit Kongo) o aktivnostima Ministarstva u vezi eUprave u Srbiji i servisima koja ona pruža, kao i planovima MDULS u narednom periodu.

„Jedan od najvažnijih prioriteta MDULS je kontinuiran i efikasan razvoj e-uprave uz povećanje broja dostupnih e-usluga. Mi smo zaista mnogo toga naučili od Estonije i vaših rešenja u funkcionisanju eUprave“, navela je ministarka Brnabić. Ona je dodala da trenutno sve napore ulažemo u prebacivanje podataka u elektronski oblik i da je to dobar način u smanjenju korupcije, a svakako i olakšica za građane.

 

Ministarka Brnabić je istakla da postoji početna strategija i da je trenutan fokus na razvijanju centralnog registra građana i povezivanju baza podataka, tako što će državnim službenicima biti omogućeno da „jednim klikom“ dođu do potrebnih podataka građana prilikom pružanja određenih usluga.

„Ključno je da se i nakon uvođenja određenih rešenja, radi na njihovom daljem razvoju, konstantnom praćenju i prilagođavanju. Neke zemlje dođu do elektronskih rešenja, ali ne znaju kako funkcionišu“, naveo je ambasador Šer. Brnabić i Šer su došli do zaključka prilikom razgovora o Ministarskom IT Savetu, da bi razmena znanja između estonskih i srpskih stručnih kadrovima bila od značaja.

Prit Kongo je izneo različita rešenja u funksionisanju, organizaciji rada i razvijanju elektronskog pravosuđa u Estoniji. On je istakao da u Estoniji postoje različite IT kompanije koje sa svojim ekspertima rade na svakoj oblasti odvojeno i ponudio je podršku u integrisanju elektronskih servisa u Srbiji.Skip to content