Брнабић: Оспособити децу за најперспективнија занимања

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић обратила се на скупу поводом укидања баријера за подстицање предузетништва младих у Србији, који је данас одржан у Привредној комори Србије. Осим министарке Брнабић присутнима су се обратили председник Привредне коморе Србије, Марко Чадеж, немачки амбасадор Аксел Дитман и председница Центра за високе економске студије, Кори Удовички.

„Национални просветни Савет је донео одлуку о увођењу информатике од петог разреда основних школа, како би се деца од најмлађег узраста приближили роботици и аутоматици. Сматрам да је то важно јер на тај начин децу оспособљавамо за једно од најперспективнијих занимања, а са друге стране подижемо капацитете код деце да размишљаљу на инвентиван начин при решавању проблема“, изјавила је Брнабић и додала да је важно да подаци не уче напамет, већ да подстичемо ђаке како да примене информације које имају.

Министарка је напоменула да се Акциони план за унапређење ИТ сектора бави побољшањем у сектору образовања, како формалном које мења слику на средњи и дужи рок, тако и неформалном које нуди краткорочна решења, попут програма за преквалификације у ИТ индустрији.

„Обуке за преквалификације у ИТ-ју започеле су у понедељак – две групе у Новом Саду, програм .НЕТ у Нишу као и оба курса на ИТ Академији у Београду. Наредне недеље би требало да стартује програм обука на Факултету организационих наука, а тада креће и обука полазника за Јава програм у Нишу. Подсетићу да су обуке креиране на основу истраживања тржишта које је Министарство у сарадњи са Инфостудом спровело у јануару и то је њихова највећа вредност јер оне одговарају реалним потребама компанија за ИТ програмерима јуниорима“, рекла је министарка.Skip to content