Brnabić: Osposobiti decu za najperspektivnija zanimanja

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić obratila se na skupu povodom ukidanja barijera za podsticanje preduzetništva mladih u Srbiji, koji je danas održan u Privrednoj komori Srbije. Osim ministarke Brnabić prisutnima su se obratili predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, nemački ambasador Aksel Ditman i predsednica Centra za visoke ekonomske studije, Kori Udovički.

„Nacionalni prosvetni Savet je doneo odluku o uvođenju informatike od petog razreda osnovnih škola, kako bi se deca od najmlađeg uzrasta približili robotici i automatici. Smatram da je to važno jer na taj način decu osposobljavamo za jedno od najperspektivnijih zanimanja, a sa druge strane podižemo kapacitete kod dece da razmišljalju na inventivan način pri rešavanju problema“, izjavila je Brnabić i dodala da je važno da podaci ne uče napamet, već da podstičemo đake kako da primene informacije koje imaju.

Ministarka je napomenula da se Akcioni plan za unapređenje IT sektora bavi poboljšanjem u sektoru obrazovanja, kako formalnom koje menja sliku na srednji i duži rok, tako i neformalnom koje nudi kratkoročna rešenja, poput programa za prekvalifikacije u IT industriji.

„Obuke za prekvalifikacije u IT-ju započele su u ponedeljak – dve grupe u Novom Sadu, program .NET u Nišu kao i oba kursa na IT Akademiji u Beogradu. Naredne nedelje bi trebalo da startuje program obuka na Fakultetu organizacionih nauka, a tada kreće i obuka polaznika za Java program u Nišu. Podsetiću da su obuke kreirane na osnovu istraživanja tržišta koje je Ministarstvo u saradnji sa Infostudom sprovelo u januaru i to je njihova najveća vrednost jer one odgovaraju realnim potrebama kompanija za IT programerima juniorima“, rekla je ministarka.Skip to content