Брнабић: Закон о финансирању ЈЛС најбоље и одрживо решење

Предлог закона о финансирању локалних самоуправа који је у понедељак прихватила Влада Србије, наћиће се брзо у парламенту, изјавила је данас министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, наводећи да су председници градова и општина подржали овај пропис који их обавезује да уштеде 4,8 милијарди динара.

„Мислим да ће предлог закона ићи веома брзо у Скупштину. Важно је било, због ММФ-а, да га усвоји влада“, рекла је Брнабић новинарима у Палати Србија, после састанка са око 100 челника градова и општина.

 

Она је рекла да јој је припала част да данас разговара са представницима локланих самоуправа и да им каже да неће сами поднети терет уштеде од осам милијарди динара, већ ће поднети терет од 4,8 милијарде. „Већи део ће бити кроз смањење удела у порезу на зараде који се исплаћује локалним самоуправама као њихов сопствени приход. До сада су оне добијале 80 одсто удела у том порезу, а сада ће то бити смањено на 74 одсто за општине и 77 одсто за градове. Изузетак је Београд који је у старту имао удео од 70 одсто од тих прихода, а сада ће имати 66 одсто“, навеле је Брнабић.

Према њеним речима, смањење ће у просеку да буде око четири одсто, а Београд је поднео највећи терет овога, јер само тај град учествује у овим уштедама са две милијарде динара. Министарка је објаснила да је јако важно да буде јасно да нема смањења пореза на зараде, већ је само другачија расподела удела који од тог прихода иде у локални и републички буџет.

„Воде се разговори и у СЕС-у, па да не буде забуне, порез на зараде се не мења“, рекла је Брнабић, истичући да ће локал моћи да надокнади, односно компензира уштеде кроз развојне пројекте за које могу да добију новац из републичког буџета.Skip to content