Brnabić: Zakon o finansiranju JLS najbolje i održivo rešenje

Predlog zakona o finansiranju lokalnih samouprava koji je u ponedeljak prihvatila Vlada Srbije, naćiće se brzo u parlamentu, izjavila je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, navodeći da su predsednici gradova i opština podržali ovaj propis koji ih obavezuje da uštede 4,8 milijardi dinara.

„Mislim da će predlog zakona ići veoma brzo u Skupštinu. Važno je bilo, zbog MMF-a, da ga usvoji vlada“, rekla je Brnabić novinarima u Palati Srbija, posle sastanka sa oko 100 čelnika gradova i opština.

 

Ona je rekla da joj je pripala čast da danas razgovara sa predstavnicima loklanih samouprava i da im kaže da neće sami podneti teret uštede od osam milijardi dinara, već će podneti teret od 4,8 milijarde. „Veći deo će biti kroz smanjenje udela u porezu na zarade koji se isplaćuje lokalnim samoupravama kao njihov sopstveni prihod. Do sada su one dobijale 80 odsto udela u tom porezu, a sada će to biti smanjeno na 74 odsto za opštine i 77 odsto za gradove. Izuzetak je Beograd koji je u startu imao udeo od 70 odsto od tih prihoda, a sada će imati 66 odsto“, navele je Brnabić.

Prema njenim rečima, smanjenje će u proseku da bude oko četiri odsto, a Beograd je podneo najveći teret ovoga, jer samo taj grad učestvuje u ovim uštedama sa dve milijarde dinara. Ministarka je objasnila da je jako važno da bude jasno da nema smanjenja poreza na zarade, već je samo drugačija raspodela udela koji od tog prihoda ide u lokalni i republički budžet.

„Vode se razgovori i u SES-u, pa da ne bude zabune, porez na zarade se ne menja“, rekla je Brnabić, ističući da će lokal moći da nadoknadi, odnosno kompenzira uštede kroz razvojne projekte za koje mogu da dobiju novac iz republičkog budžeta.Skip to content