Број налога у 2016. години утростручен

Дирекција за електронску управу постигла циљ: Више од пола милиона активних корисника националног портала еУправа

Број налога на националном Порталу еУправа (www.euprava.gov.rs) у последњих једанаест месеци готово је утростручен – са више од 300.000 нових, овај сајт тренутно има више од 516.000 активних корисника.

Најпопуларнија услуга на Порталу у овом часу је замена старе здравствене књижице за нову картицу здравственог осигурања. За само шест дана, од како је ова услуга пуштена у рад, налоге на националном Порталу еУправа отворило је 75.304 нових корисника, а захтев за издавање нове здравствене исправе поднело је укупно 78.627 грађана.

Нову е-услугу највише су користили Новобеограђани, и са ове општине пристигло је око 7.000 захтева. Нешто мање, односно 6.700 поднето је у Новом Саду. Трећа по реду општина са највећим бројем, тачније 4.700 упућених захтева је београдска Чукарица.

„Ова услуга резултат је ефикасне реакције на преоптерећеност и гужве на шалтерима РФЗО-а, јер смо грађанима желели да понудимо савремени сервис који им сада омогућава да ову обавезу обаве од куће. Актуелне, квалитетне и сврсисходне услуге су оно на чему ћемо наставити да радимо. Верујемо да ћемо тако оправдати поверење више од пола милиона грађана регистрованих на порталу еУправа и да ћемо на тај начин повећати број активних корисника“, поручила је Ана Брнабић, министарка државне управе и локалне самоуправе.

„Велики број активних корисника који непрекидно расте за нас је доказ да електронску управу у Србији развијамо на прави начин. Замена старе књижице за нову картицу здравственог осигурања представља својеврсну револуцију у државној администрацији. Ова сложена е-услуга не само да грађанима омогућава да картице здравственог осигурања поруче у потпуности онлајн, већ и да их добију испоруком на одабрану адресу, без потребе да и једном посете шалтер“, рекао је Душан Стојановић, директор Дирекције за електронску управу.

Онлајн упис деце у предшколске установе на територији Града Београда, заказивање термина за личну карту и пасош, поручивање извода из матичне књиге рођених и уверења о држављанству, као и регистрација возила на овлашћеним техничким прегледима и замена возачке дозволе су, уз замену старе за нову картицу здравственог осигурања, тренутно најпопуларније од 300 различитих електронских услуга које постављају 104 државна органа. За шест година постојања, на национални Портал еУправа пристигло је више од четири милиона захтева грађана.

Национални Портал еУправа јавности је доступан од јуна 2010. године као најједноставнији начин да се смање редови, избегне корупција, а повећају транспарентност и ефикасност у раду.Skip to content