Broj naloga u 2016. godini utrostručen

Direkcija za elektronsku upravu postigla cilj: Više od pola miliona aktivnih korisnika nacionalnog portala eUprava

Broj naloga na nacionalnom Portalu eUprava (www.euprava.gov.rs) u poslednjih jedanaest meseci gotovo je utrostručen – sa više od 300.000 novih, ovaj sajt trenutno ima više od 516.000 aktivnih korisnika.

Najpopularnija usluga na Portalu u ovom času je zamena stare zdravstvene knjižice za novu karticu zdravstvenog osiguranja. Za samo šest dana, od kako je ova usluga puštena u rad, naloge na nacionalnom Portalu eUprava otvorilo je 75.304 novih korisnika, a zahtev za izdavanje nove zdravstvene isprave podnelo je ukupno 78.627 građana.

Novu e-uslugu najviše su koristili Novobeograđani, i sa ove opštine pristiglo je oko 7.000 zahteva. Nešto manje, odnosno 6.700 podneto je u Novom Sadu. Treća po redu opština sa najvećim brojem, tačnije 4.700 upućenih zahteva je beogradska Čukarica.

„Ova usluga rezultat je efikasne reakcije na preopterećenost i gužve na šalterima RFZO-a, jer smo građanima želeli da ponudimo savremeni servis koji im sada omogućava da ovu obavezu obave od kuće. Aktuelne, kvalitetne i svrsishodne usluge su ono na čemu ćemo nastaviti da radimo. Verujemo da ćemo tako opravdati poverenje više od pola miliona građana registrovanih na portalu eUprava i da ćemo na taj način povećati broj aktivnih korisnika“, poručila je Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

„Veliki broj aktivnih korisnika koji neprekidno raste za nas je dokaz da elektronsku upravu u Srbiji razvijamo na pravi način. Zamena stare knjižice za novu karticu zdravstvenog osiguranja predstavlja svojevrsnu revoluciju u državnoj administraciji. Ova složena e-usluga ne samo da građanima omogućava da kartice zdravstvenog osiguranja poruče u potpunosti onlajn, već i da ih dobiju isporukom na odabranu adresu, bez potrebe da i jednom posete šalter“, rekao je Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu.

Onlajn upis dece u predškolske ustanove na teritoriji Grada Beograda, zakazivanje termina za ličnu kartu i pasoš, poručivanje izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu, kao i registracija vozila na ovlašćenim tehničkim pregledima i zamena vozačke dozvole su, uz zamenu stare za novu karticu zdravstvenog osiguranja, trenutno najpopularnije od 300 različitih elektronskih usluga koje postavljaju 104 državna organa. Za šest godina postojanja, na nacionalni Portal eUprava pristiglo je više od četiri miliona zahteva građana.

Nacionalni Portal eUprava javnosti je dostupan od juna 2010. godine kao najjednostavniji način da se smanje redovi, izbegne korupcija, a povećaju transparentnost i efikasnost u radu.Skip to content