ДЕЛЕГАЦИЈИ  ИЗ УКРАЈИНЕ ПРЕДСТАВЉЕНИ ЗАКОНИ КОЈИ РЕГУЛИШУ ПРАВА МАЊИНА У СРБИЈИ

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак представио је делегацији Савета Европе из Украјине, коју чине представници министарства културе Украјине и локалне администрације из различитих региона те земљр, законодавни оквир којим се регулишу права и положај националних мањина у Србији.

Делегација Украјине борави у дводневној посети Србији, у оквиру које ће посетити институције у чијој су надлежности људска и мањинска права,а тим поводом одржан је  састанак у Министарству државне управе и локалне самоуправе, коме је присуствао Сектор за људска и мањинска права.

Бошњак је рекао да је Република Србија у протеклом пеироду значајно унапредила права  националних мањина и донела сет мањинских закона којима се даље унапређује њихов положај.

Истакао је важну улогу Националних савета савета национланих мањина за остварење колективних прва припадника мањина и подсетио да су 4. новембра одржани редовни избори за националне савете националних мањина , којих сада има 23.

Бошњак је подсетио да је Министарство државне управе и локалне самоуправе 2017. године, након 15 година, активирало Буџетски фонд за националне мањине И значајно увећало средства у том фонду, која за ову годину износе 30 милиона динара.

„Конкурс је објављен 9. маја и трајаће до 7. јуна“, рекао је Бошњак.Skip to content