До краја новембра конститутивне седнице националних савета националних мањина

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак, изјавио је да ће констутивне седнице за формирање свих националних савета националних мањина биће одржане између 15. и 24. новембра 2014. године.

“У складу са законом, након проглашења изборних резултата, министарка Кори Удовички је имала задатак да сазове конститутивне седнице новоизабраних националних савета националних мањина“, објаснио је Бошњак и додао да је уз позив упућено и обавештење о одржавању, привремени пословник, као и место и време где ће седница бити одржана. Према његовим речима, савети, односно носиоци листа имали су могућност да се изјасне о месту одржавања конститутивне седнице у односу на своје потребе.

Избори за националне савете 20 националних мањина у Србији одржани су на најбољи могући начин, уз излазност 37,6 одсто бирача рекао је заменик председника РИК Иван Шебек на седници скупштинског Одбора за људска и мањинска права. На седници је оцењено да би, до наредних избора 2018. године, изменама закона требало предупредити недостатке и неправилности које су се појавиле у вези са бирачким списковима и саставом бирачких одбора.

Шебек је оценио да су избори за чланове националних савета, који су први пут по Закону о националним саветима мањина спроведени у координацији и под контролом РИК, прошли у најбољем реду, а да је на цео изборни процес у којем је учествовало 82 изборне листе уложено 40 приговора.Skip to content