Do kraja novembra konstitutivne sednice nacionalnih saveta nacionalnih manjina

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, izjavio je da će konstutivne sednice za formiranje svih nacionalnih saveta nacionalnih manjina biće održane između 15. i 24. novembra 2014. godine.

“U skladu sa zakonom, nakon proglašenja izbornih rezultata, ministarka Kori Udovički je imala zadatak da sazove konstitutivne sednice novoizabranih nacionalnih saveta nacionalnih manjina“, objasnio je Bošnjak i dodao da je uz poziv upućeno i obaveštenje o održavanju, privremeni poslovnik, kao i mesto i vreme gde će sednica biti održana. Prema njegovim rečima, saveti, odnosno nosioci lista imali su mogućnost da se izjasne o mestu održavanja konstitutivne sednice u odnosu na svoje potrebe.

Izbori za nacionalne savete 20 nacionalnih manjina u Srbiji održani su na najbolji mogući način, uz izlaznost 37,6 odsto birača rekao je zamenik predsednika RIK Ivan Šebek na sednici skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava. Na sednici je ocenjeno da bi, do narednih izbora 2018. godine, izmenama zakona trebalo preduprediti nedostatke i nepravilnosti koje su se pojavile u vezi sa biračkim spiskovima i sastavom biračkih odbora.

Šebek je ocenio da su izbori za članove nacionalnih saveta, koji su prvi put po Zakonu o nacionalnim savetima manjina sprovedeni u koordinaciji i pod kontrolom RIK, prošli u najboljem redu, a da je na ceo izborni proces u kojem je učestvovalo 82 izborne liste uloženo 40 prigovora.Skip to content